Ан-124 Руслан достави хуманитарна помощ за САЩ

Половината от разходите за хуманитарна помощ от Русия до Съединените щати са платени от Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ), другата половина - от американската страна. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя отбеляза, че "РФПИ играе значителна роля в руското и американското бизнес сътрудничество и подкрепя американския бизнес в Русия".

Самолет Ан-124 Руслан пристигна с товар от медицинска помощ на летището в Ню Йорк на 1 април. По-рано беше постигнато споразумение за превоза на такъв товар по време на телефонен разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Първият заместник постоянен представител на Руската федерация към Организацията на обединените нации Дмитрий Полянски, който посрещна самолета, не изключи, че Русия може да изпрати нови партиди медицинска помощ, ако е необходимо.

Според него Руската федерация е доставила на САЩ "медицинско оборудване, главно лични предпазни средства".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортегус заяви, че медицинското оборудване е закупено от САЩ и предадено на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации.

"И двете страни са си оказвали хуманитарна помощ по време на кризи в миналото и без съмнение ще продължат да го правят и в бъдеще. Време е да работим заедно, за да победим един общ враг, който заплашва живота на всички нас", заяви представителят на Държавния департамент.

Си Ен Ен, позовавайки се на говорител на Държавния департамент, заяви, че руският товар "включва лични предпазни средства, включително маски, устройства за механична вентилация и дезинфектанти".

Коментари в сайта

Последни новини