22 °C

Лекари от Банско крили 50 души със симптоми на вирусно заболяване?

В Банско има поне 50 души, лекуващи се у дома със симптоми, подобни на COVID-19, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга тази сутрин. Как сa ги намерили началникът на Националния оперативен щаб реши да запази за себе си.

"Данните за Банско протекоха по няколко линии, но не и по много официални. Местните лекари отричаха да имат пациенти с такива заболявания, но в края на краищата ние установихме по друг начин (ще го запазя за себе си), че има 50 човека, които са проявили симптоми на вирусно заболяване, и си стоят вкъщи“, съобщи председателят на щаба генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи, че със съдействието на РЗИ, хората са открити и тестувани. До края на деня резултатите им ще бъдат готови.

Той не даде повече подробности, но все пак от думите му излиза, че лекарите в Банско са прикривали случаи със симптоми на COVID-19. 

Кой и кога се тества, кой и кога трябва да се тества, какви са критериите на кого да се направи тест - тази тема става все по-напрегната с увеличаването на случаите. От различни места идват сигнали, че не са били направени тестове, и въпросите към щаба за тестовете и тестването стават все повече с всеки изминал ден.

Отговорите от щаба не дават голямо успокоение. Днес също за пореден път началникът му се позова на критериите на СЗО. Едновременно с това каза, че Цвета Караянчева ще даде списък на хората, които да бъдат тествани. Става дума за контактите на депутата Хасан Адемов, който е в болница с COVID-19. 

Няма и седмица, откак проф. Катранждиев разпалено каза, пак на редовен брифинг: "Кой е казал, че всеки, който е бил в контакт трябва да се тества!" Тогава ставаше дума за мъжа на хасковлийката с COVID-19, на когото не е направен тест. Нямаше повече обяснения по този въпрос, никой в щаба не знаеше да има проблем в Хасково и ако е имало, щели да знаят, по думите на проф. Катранджиев.

Какво става сега в Банско? Късно снощи блокадата в Банско падна. И последните туристи и работници са напуснали града, други са се прибрали при семействата си, според репортажи на медиите. 

Джипитата в града отричат да са прикривали случаи със симптоми на коронавирус.  

"Те са категорични, че са подавали нужната информация към Националния оперативен щаб. Не пожелаха обаче да застанат пред камера. Кметът на Банско също отказа да вземе отношение по темата", съобщи Bulgaria On Air

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Yo
  YouKnowWho
  2 0
  19:39, 1 апр 2020
  Проф катран джиев.
  Излагате се, не за първи път, но все пак.
 • 2
  Ха
  Хасково
  0 0
  14:56, 2 апр 2020
  А в Хасково колко отпратиха и не са тествани, поне 100 човека се шляят и ръсят зараза

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини