21 °C

Проф. Кантарджиев: 200-годишен научен опит отива на кино, защото някой казал, че маските не предпазват

Вирусът винаги е в клетка или в капчица, в слюнка, затова маската е важна. Най-малко защитават маските от плат. Повече предпазват хирургическите, а тези, които са с филтър, имат най-голяма защита, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на оперативния щаб.

Да говориш, че не предпазват маските, е безотговорно. 200-годишен опит отива на кино, защото някой казал, че не предпазват маските, коментира той и добави, че от телевизията научил, че у нас се прави ваксина срещу коронавирус. 

Той обясни, че въвеждането на една ваксина в практиката е дълъг процес. 

Има няколко принципа на СЗО, които трябва да се спазят. Ваксината трябва да е безвредна и с минимални странични ефекти. Тества се първо върху здрави доброволци, след това - на доброволци, които ще са готови да се ваксинират и след това да се заразят, за да се види протективният ефект. Всичко това коства месеци, каза проф. Кантарджиев.

По думите му ваксина е била тествана още през февруари във Великобритания върху лабораторни животни.

"Така беше направено в Китай, работят в Русия, в САЩ, където науката е най-развита, отдавна има такова нещо. Но при изпитания на ваксина, за да минеш от животно на човек, са нужни месеци, за да видиш страничните ефекти и късните странични ефекти. Представете си, че след 7 месеца, след такава ваксина, всички започнат да правят малигнен диабет", каза той.

За новия коронавирус

Хубавото на този вирус е, че не мутира много бързо и вероятно ваксината ще има добър ефект. Не е като грипната ваксина да трябва при нов грип да се ваксинираш отново, обясни микробиологът.

Този коронавирус мутира, след като премине през няколкостотин хиляди хора. От човек на човек се селектира мутация, която променя две аминокиселини в неговата белтъчна част, и то тези аминокиселини, които определят как се свързва с клетките на гостоприемника. В това няма нищо фатално. Преди два месеца го казах, но когато го кажеш на хора, които не са уплашени, не те слушат, коментира проф. Кантарджиев.

Всеки вирус, който идва от животно на човек, се адаптира, минавайки през хората, в две направления – първо, за да се предава по-лесно, един болен може да зарази повече хора, и второ, предавайки се от човек на човек, вирусът става по-безопасен, инфекцията не е така тежка в началото и не води толкова често до смърт, колкото в началото, каза проф. Кантарджиев.

По думите му вирусът се развива само в жив организъм и прави всичко възможно да се адаптира. По неживи повърхности вирусът не живее, а преживява. Не се размножава, но остава в капчиците и частиците. Обича ниската температура и влагата.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Mo
  moonrise
  2 -2
  15:01, 1 апр 2020
  И този тарикат има влечение към паричните далаверки.

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини