20 °C

Медиците, изселници от България са на първа линия в борбата срещу коронавируса в Турция

  Както се знае, в сравнение с някои други държави,коронавирусът навлезе малко по-късно в Турция, затова страхът и паниката от него взе да се усеща тук чак последните няколко дни. Познатите многолюдни улици и площади вече почти обезлюдяха и хората се прибраха по домовете си. В Турция все още не е обявено извънредно положение.Учебните занятия са закрити. Има забрана за навършилите 65 години да напускат домовете си. Ресторантите, кафенетата и увеселителните заведения също са затворени. Наред с някои малки промишлени предприятия, временно вече се затварят и по-големи промишлени звена. Например вече не работят автомобилният гигант „Рено” и немската фабрика „Бош”.

  Какво е положението при нашенската изселническа гилдия? За сега всичко е спокойно, повечето ни хора се стараят да изпълняват стриктно указанията на компетентните органи. По всички изселнически квартали настъпи тишина, но хората продължават да се интересуват от съдбата на своите близки  роднини в България и по други места по света. Също така временното затваряне на Българо-турската граница доста посмути и разтревожи всички изселници.

     За сега няма официални данни за починали изселници от COVID-19, но тук идват доста тревожни данни за наши изселници, заразени с този вирус в Западна Европа. В тези неспокойни дни, вниманието на изселниците е насочено към работещите в здравната сфера, понеже от нашите среди произлязоха много лекари, медицински сестри и друг медицински персонал. Повечето от тях вече дни наред са под карантина в лечебните заведения. Вече са налице и първите медицински служители с положителни резултати в Турция. По социалните медии стана популярна себеотрицателната медицинска сестра изселничка Биргюл Гюней от Бурса, която работи в интензивното отделение на Университетска болница „Улудаг”. Биргюл Гюней пред мен сподели: ”За нас медицинските служители днес е особено важно, вие гражданите да си стоите вкъщи и стриктно да се пазите от нашествието на вируса. Иначе ние бдим за вас!”

  Тези дни турските медии често споменават името на друга много прочута изселничка от България-проф.д-р Несрин Йозьорен, която като гимназистка бе направила опит да създаде младежка организация в град Силистра против комунистическия режим в България. Днес тя е една от водещите микробиолози в в Турция и в момента е в научния екип, който работи по създаването на лекарство против коронавируса.

   Част от тукашните изселнически дружества се включиха в подпомагането на възрастните хора. Така например дружеството в Измир разнася храни по домовете, а организацията в град Орхангази подпомогна с продукти персонала на местната държавна болница.

  Само в четвъртък от коронавируса в Турция починаха 16 души, а 1196 е броят на новите заразени. За вчера смъртните случаи са 17,а новозаразените са 2 069. Според Турското министерство на здравеопазването, в страната до сега 92 души са загубили живота си, а броят на заразените е 5698 души. Броят на напълно излекуваните е 42.

  Мумин Топчу

  Главен редактор на в.”Мисион”

  Гр.Бурса,Р Турция

  Специално за сайта Кърджали бг вести.

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 11.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  11 юли 2020
  Последни новини