17 °C

Медиците, изселници от България са на първа линия в борбата срещу коронавируса в Турция

  Както се знае, в сравнение с някои други държави,коронавирусът навлезе малко по-късно в Турция, затова страхът и паниката от него взе да се усеща тук чак последните няколко дни. Познатите многолюдни улици и площади вече почти обезлюдяха и хората се прибраха по домовете си. В Турция все още не е обявено извънредно положение.Учебните занятия са закрити. Има забрана за навършилите 65 години да напускат домовете си. Ресторантите, кафенетата и увеселителните заведения също са затворени. Наред с някои малки промишлени предприятия, временно вече се затварят и по-големи промишлени звена. Например вече не работят автомобилният гигант „Рено” и немската фабрика „Бош”.

  Какво е положението при нашенската изселническа гилдия? За сега всичко е спокойно, повечето ни хора се стараят да изпълняват стриктно указанията на компетентните органи. По всички изселнически квартали настъпи тишина, но хората продължават да се интересуват от съдбата на своите близки  роднини в България и по други места по света. Също така временното затваряне на Българо-турската граница доста посмути и разтревожи всички изселници.

     За сега няма официални данни за починали изселници от COVID-19, но тук идват доста тревожни данни за наши изселници, заразени с този вирус в Западна Европа. В тези неспокойни дни, вниманието на изселниците е насочено към работещите в здравната сфера, понеже от нашите среди произлязоха много лекари, медицински сестри и друг медицински персонал. Повечето от тях вече дни наред са под карантина в лечебните заведения. Вече са налице и първите медицински служители с положителни резултати в Турция. По социалните медии стана популярна себеотрицателната медицинска сестра изселничка Биргюл Гюней от Бурса, която работи в интензивното отделение на Университетска болница „Улудаг”. Биргюл Гюней пред мен сподели: ”За нас медицинските служители днес е особено важно, вие гражданите да си стоите вкъщи и стриктно да се пазите от нашествието на вируса. Иначе ние бдим за вас!”

  Тези дни турските медии често споменават името на друга много прочута изселничка от България-проф.д-р Несрин Йозьорен, която като гимназистка бе направила опит да създаде младежка организация в град Силистра против комунистическия режим в България. Днес тя е една от водещите микробиолози в в Турция и в момента е в научния екип, който работи по създаването на лекарство против коронавируса.

   Част от тукашните изселнически дружества се включиха в подпомагането на възрастните хора. Така например дружеството в Измир разнася храни по домовете, а организацията в град Орхангази подпомогна с продукти персонала на местната държавна болница.

  Само в четвъртък от коронавируса в Турция починаха 16 души, а 1196 е броят на новите заразени. За вчера смъртните случаи са 17,а новозаразените са 2 069. Според Турското министерство на здравеопазването, в страната до сега 92 души са загубили живота си, а броят на заразените е 5698 души. Броят на напълно излекуваните е 42.

  Мумин Топчу

  Главен редактор на в.”Мисион”

  Гр.Бурса,Р Турция

  Специално за сайта Кърджали бг вести.

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 29.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
  29 окт 2020
  Последни новини