4 °C

Медиците, изселници от България са на първа линия в борбата срещу коронавируса в Турция

  Както се знае, в сравнение с някои други държави,коронавирусът навлезе малко по-късно в Турция, затова страхът и паниката от него взе да се усеща тук чак последните няколко дни. Познатите многолюдни улици и площади вече почти обезлюдяха и хората се прибраха по домовете си. В Турция все още не е обявено извънредно положение.Учебните занятия са закрити. Има забрана за навършилите 65 години да напускат домовете си. Ресторантите, кафенетата и увеселителните заведения също са затворени. Наред с някои малки промишлени предприятия, временно вече се затварят и по-големи промишлени звена. Например вече не работят автомобилният гигант „Рено” и немската фабрика „Бош”.

  Какво е положението при нашенската изселническа гилдия? За сега всичко е спокойно, повечето ни хора се стараят да изпълняват стриктно указанията на компетентните органи. По всички изселнически квартали настъпи тишина, но хората продължават да се интересуват от съдбата на своите близки  роднини в България и по други места по света. Също така временното затваряне на Българо-турската граница доста посмути и разтревожи всички изселници.

     За сега няма официални данни за починали изселници от COVID-19, но тук идват доста тревожни данни за наши изселници, заразени с този вирус в Западна Европа. В тези неспокойни дни, вниманието на изселниците е насочено към работещите в здравната сфера, понеже от нашите среди произлязоха много лекари, медицински сестри и друг медицински персонал. Повечето от тях вече дни наред са под карантина в лечебните заведения. Вече са налице и първите медицински служители с положителни резултати в Турция. По социалните медии стана популярна себеотрицателната медицинска сестра изселничка Биргюл Гюней от Бурса, която работи в интензивното отделение на Университетска болница „Улудаг”. Биргюл Гюней пред мен сподели: ”За нас медицинските служители днес е особено важно, вие гражданите да си стоите вкъщи и стриктно да се пазите от нашествието на вируса. Иначе ние бдим за вас!”

  Тези дни турските медии често споменават името на друга много прочута изселничка от България-проф.д-р Несрин Йозьорен, която като гимназистка бе направила опит да създаде младежка организация в град Силистра против комунистическия режим в България. Днес тя е една от водещите микробиолози в в Турция и в момента е в научния екип, който работи по създаването на лекарство против коронавируса.

   Част от тукашните изселнически дружества се включиха в подпомагането на възрастните хора. Така например дружеството в Измир разнася храни по домовете, а организацията в град Орхангази подпомогна с продукти персонала на местната държавна болница.

  Само в четвъртък от коронавируса в Турция починаха 16 души, а 1196 е броят на новите заразени. За вчера смъртните случаи са 17,а новозаразените са 2 069. Според Турското министерство на здравеопазването, в страната до сега 92 души са загубили живота си, а броят на заразените е 5698 души. Броят на напълно излекуваните е 42.

  Мумин Топчу

  Главен редактор на в.”Мисион”

  Гр.Бурса,Р Турция

  Специално за сайта Кърджали бг вести.

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 01.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
  01 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
  01 мар 2021
  Последни новини