Кърджалиец е главния организатор на Хекатона, който събира идеи от младите хора за справяне с коронавируса

Във времената на карантина и криза една инициатива търси решения и съмишленици на належащите проблеми. В момента се осъществява  тридневният маратон - "Да хакнем кризата в България".Той събира в интернет пространството концепции и специалисти по актуалните теми, свързани с борбата срещу конронавируса и последствията. Началото на Хакатона бе поставено вчера..

 Тридневен маратон мери силите на отборите, в три основни теми -Спаси живот“, „Спаси общности и групи от хора“ и „Спаси бизнеси“.

Тодор Гигилев – предприемач,споделя: Вече имаме над 40 идеи от професионалисти - като 3D принтиране на апарати за дишане , до хора, които искат да помогнат в здравеопазването, информация и снабдяване на болниците.

До вчера  се събираха  идеите, а програмистите са на линия и се  включиха  На страницата https://hackcrisis.bg/ може да създадете отбор или да се включите с експертна помощ.Това съобщи за Кърджали бг вести нашият съгражданин Никола Ликов.

Той е един от организаторите и главен координатор на Хакатона. Ще бъде бизнес ментор на някои от отборите.Самият той заявява,че е родом от Кърджали и горд с това. Днес живее в Берлин и базиран от там развива дигитални бизнеси в над 8 държави.  Завършил е образованието си в Английския университет Warwick Business School.Никола Ликов стартира обществените си инициативи, още докато учеше в Кърджали и членуваше в Ротаракт клуба в града.

Могат ли технологиите и иновативните идеи да си партнират, така че  да се справим с кризата, породена от коронавируса?

Power of BG събират талантливи хора от бизнеса, хуманитарните професии, и IT специалисти, които да дадат идеи и да изградят проекти за борба с коронавирус кризата и последствията ѝ у нас.Подчертава Никола Ликов за Кърджали бг вести.

Това става с онлайн хакатон, който цели да събере идеи за проекти от цялата страна и ще се осъществи чрез платформите Slack и Zoom. 

Състезанието започна в петък, 27 март, от 18.00 часа, а финалите са на 29 март.  Записването стартира  на сайта hackcrisis.bg, a във фейсбук може да следите събитието тук.  

Целта е в рамките на 48 часа да се излезе с иновативни идеи и прототипи на системи. Най-добре справилите се отбори, които са готови да приложат проекта си на практика, ще си поделят награден фонд от 15 000 лева. И не само това – отборите, които запретнат ръкави след уикенд хакатона ще получат помощ от едни от най-успешните и иновативни предприемачи в страната.

Темите, по които спешно се търсят разработени концепции срещу коронавируса, са:

Спаси животи
Спаси общности и групи от хора
Спаси бизнеси

Участниците в хакатона са в екипи от 2 до 6 души и ще имат 2 дни да разгърнат идеята си. Те могат да бъдат от всяка обществена и професионална сфера, като всички екипи ще се напътстват от ментори, водещи бизнес лидери в своята област. Сред менторите на проектите са основателите и предприемачи Ивайло Христов(DEV.BG), Дарин Маджаров (Уча.се), Светлин Наков (SoftUni), Пресиян Каракостов (PhoneArena и PubGalaxy), Братя Куманови (Ник), Юлиян Бориславов (ICN.bg), както и други предприемачи от мрежата на Power of BG. В неделя жури ще излъчи екипите победители във всяка категория, които ще си разделят наградния фонд и ще имат oсигурена подкрепа да реализират проектите си. 

“В България видяхме много примери на предприемачи, които пожелаха да бъдат в полза на обществото и направиха безусловни дарения към болници и хора в нужда. Нашата цел е да отидем още 1 стъпка напред и да намерим иновативни решения за финансовата и социалната криза, които ни очакват. 

Организирането на хакатона събра съмишленици от честни български бизнеси готови да подкрепят активно най-добрите идеи за разрешаване на проблеми от първостепенна важност. България притежава огромен потенциал. Нека работим всички заедно – всеки със своите знания, умения и опит, само така ще успеем да се преборим с кризисната ситуация като общество и да излезем победители”, коментира Тодор Гигилев, основател на Power of BG u CEO на софтуерната компания Dreamix.

Едно от прекрасните неща, които се случват, когато има природно бедствие е, че хората си сътрудничат. От организаторите добавиха, че по целия свят се появява коронавирусна култура, спонтанно и творчески, за да се справи с обществения страх, ограниченията и изолацията. Битката с коронавируса може да бъде спечелена, само ако в нея се борим заедно. 

За Power Of Bulgaria

Power Of BG е общност, която събира успешни български предприемачи и иноватори. Всеки един от тях цели да разпространява ценности свързани с  воденето на успешен бизнес за промяна на света към по-добро, да помага, и да развива предприемачеството така, че то да стане за пример и мотивация.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини