Искат затварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея”, гърците се страхуват да пътуват към Кърджали

Със заповед на здравният министър Кирил Ананиев на ГКПП „Маказа-Нимфея” е разкрито временно звено за граничен здравен контрол. Въпреки това медици и общественици от двете страни на границата искат затварянето на пункта заради пандемията от коронавирус. Затварянето на пункта обаче ще попречи на десетки българи, работещи в сферата на туризма в южната ни съседка да се приберат по домовете си в Кърджали,след като хотели и ресторанти в Гърция спуснаха кепенци. Мнозина от тях са силно обезпокоени и отправят запитване към сайта Кърджали бг вести дали биха могли да преминат Маказа безпрепятствено.

 В момента в Комотини цари страх. Затворен е Демокритовия университет и училищата. Забрана за работа имат ресторанти, увеселителни заведения, кафенета. Общественият и културният живот са парализирани.

  Гърците спряха да пътуват до Кирково и да пазаруват тук. С моя заповед са затворени ресторанти, казина, кафенета. Контролът е  ежедневен. Това каза за Кърджали бг вести кметът на Община Кирково Шинаси Сюлейман. Кметът каза още, че негови служители  и полиция извършват ежедневни проверки за спазване на заповедта.

 Гърците се отказаха   от шопингтуризъм и до Кърджали. От няколко дни клиенти от южната ни съседка липсват в областния център. Това се усеща най-силно във хипермаркетите. Една от причините е и , че гръцките гранични власти създават проблеми на пазарували в България.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини