18 °C

Никола Чанев и Мехмет Ердем обсъдиха българо-турските бизнес-контакти

Разширяването на българо-турските бизнес контакти обсъдиха областният управител Никола Чанев и Мехмет Ердем, търговски аташе в Генералното консулство в Пловдив. Разговорът бе своеобразно продължение на неотдавнашната визита на консула  Хюсеин Ергани в Кърджали.  За нас взаимодействието с турския бизнес е от изключително важно значение,  неслучайно най-големият инвеститор в региона – компанията „Теклас“ е от Турция, изтъкна Чанев. Той запозна госта с предимствата на индустриалната зона в района на бившето летище на изхода за Момчилград. Тя се простира на площ от 100 дка, разполага с електрическа и ВиК –мрежа, край нея ще минава газовата връзка, а вече е проведена и обществена поръчка за изпълнител на съпътстваща инфраструктура, чието изграждане ще стартира при заявен инвеститорски интерес. Мехмет Ердем обясни, че турските власти желаят да организират съвместни бизнес-форуми, за да улеснят търговските връзки между двете страни и да проучат в които сектори е удачно да се инвестира в Кърджалийско – дали в машиностроенето,  текстилната индустрия, IT-технологиите или нещо друго. Радващо е, че регионът е с ниска безработица и ниска престъпност, което е успех за управляващите, подчерта г-н Ердем. Областният управител заяви, че целта е повишаване на доходите и развитие на икономика с висока добавена стойност. На срещата бяха коментирани преимуществата на района от гледна точка на бизнеса в южната ни съседка – интензивният трафик през Маказа /над 1 млн коли годишно/ и турскоговорящото население. Мехмет Ердем декларира интереса на турската страна в Кърджали да бъде открит хипермаркет на голяма търговска верига, както и МОЛ, който да обслужва пътникопотока към гръцката граница, за което предстои оглед на подходящи терени. Чанев препоръча на дипломата два държавни имота с подходяща локация – бившата картинг-писта край Ардинския мост и старата сграда на гимназията по селско и горско стопанство. Ердем обяви и готовността на Турция да предостави стипендии в своите университети на младежи от Кърджали, които след обучението си да се завърнат на работа тук.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
31 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
31 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
31 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
31 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
31 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
31 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
31 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
31 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
31 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
31 окт 2020
Последни новини