Преходното и непреходното в Третомартенското кафе в Кърджали

Изображение 1 от 3

    За преходното и непреходното в традицията на Третомартенското кафе в Кърджали разсъждаваха днес кметът, попът, мюфтията и даскала, събрали се отново да почетат националния празник Трети март. Днес за шестнадесети пореден път в кафенето Червеното те седнаха на една маса, за да излъчат послание за толерантност и комшулук. Домакин бе даскалът Байрам Юсеин, а инициатор градоначалникът инж.Хасан Азис. Както и досега се присъединиха енорийския свещеник отец Петър и бившият главен мюфтия Фикри Сали.

     Ние сме преходни, но посланието ни- не. Искаме да оставим тази традиция за бъдните поколения. Ако тя бъде прекъсната, кърджалийци имат правото да попитат каква е причината. Около тези думи на кмета се обединиха участниците в станалия традиционен ритуал. Отделно от героите паднали за свободата ,ние искаме да почетем и героите, които тихо без шум години работят за  комшулука и добруването между мюсюлмани и християни. Те дадоха за пример внезапно напусналия ни зам-районен мюфтия Насуф Насуф, който всеотдайно работеше за разбирателството между общностите.Специално за него те оставиха празен стол до масата,както и чаша с кафе.

    Традицията на Третомартенското кафе ни задължава. Тя дава знаци, не само насочени навън от страната , но преди всичко към нас тези, които сме преки участници. Третомартенското кафе е модел за съжителство. Имало го е,има го и ще го има, подчертаха кметът Хасан Азис и неговите сътрапезници.

    Те поздравиха кърджалийци с Баба Марта и си размениха мартеници.

     Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини