Тази година Третомартенското кафе в Кърджали разшири обхвата си,включи се и областния управител

И тази година прочулото се в България третомартенско кафе на кмета, попа и муфтията в Кърджали имаше своето издание, но в разширен формат. Към кмета Ерол Мюмюн, районния мюфтия Басри Еминефенди и енорийския  свещеник отец Петър Гарена, се присъедини и областният управител Никола Чанев по покана на кърджалийския градоначалник с уверението, че досегашния „триумвират” вече ще е каре и занапред.

В началото на изявлението си Ерол Мюмюн честити националния празник 3 март на всички кърджалийци.

„На този национален празник на България продължаваме тази традиция, създадена през годините. А именно да изпием това традиционно кафе по случай 3 март аз като кмет на Кърджали, районният мюфтия Басри Еминефенди и отец Петър Гарена. За първи път при нас тази година е и областният управител Никола Чанев.

Неговото присъствие днес няма да бъде епизодично, еднократно, защото неговото място като представител на държавата е редно да бъде тук сред нас. И тази традиция с празничното кафе да продължи, превръщайки триумвирата в каре.”, каза кметът Ерол Мюмюн.

По думите му, когато  местната власт, представителя на държавата и представителите на религиите са заедно, ясно показва модела на толерантността, заедността и приятелството, с които Кърджали е известен в България и по света.

Когато стане дума за добруването на гражданите, ние нямаме право да се делим на държава, на община и на каквото и да е било. Да не забравяме, че община Кърджали е община на България. Силно се надявам, когато стане дума за благото на гражданите, да няма никакви други различия”, каза още кметът Ерол Мюмюн.

На свой ред и областният управител Никола Чанев поздрави кърджалийци по случай националния празник на България 3 март. Той благодари на кмета за поканата да се включи в триумвирата. Той цитира древна поговорка, според която човешката душа няма нужда от чай или кафе, тя има нужда от хубава приказка и диалог. „Благодаря на г-н Мюмюн, че превърна тази третомартенска традиция в начало на един диалог, който започнахме преди няколко месеца и който вярвам, че ще бъде в полза на гражданите на Кърджали”, каза Чанев.

„Ние с мюфтията сме спокойни и радостни, че традицията  с третомартенското кафе продължава. Това послание отправяме и към хората – нека бъдат спокойни, че нещата продължават, нищо не се руши, а дай боже да се надгради”, каза енорийският свещеник отец Петър Гарена.

Поздрав по случай 3 март отправи и районният мюфтия Басри Еминефенди. „Вече от години насам се събираме на това третомартенско кафе – кафе на толерантността. Се нога се опитваме да даваме знак, че сме единни, че сме заедно, въпреки нашите различия. Радвам се, че в Кърджали етническите общности от години насам живеем в дух на мир и разбирателство и много се надявам и занапред да запазим тези наши ценности.”, каза Басри Еминефенди.

Това съобщиха от Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини