Засилена охраната по границата ни заради кризата с бежанците от Турция

    България засили охраната по границата с Турция заради струпване на бежанци в района на турския пограничен град Одрин. Това се случи, след като турски войници бяха убити в Сирия, а Анкара обяви снощи, че няма да спира мигрантите към Европа. 
     
    Заради ситуацията, на граничния ни пункт "Капитан Андреево" в петък  вечер пристигнаха министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков.
     
    “Към момента сме засилили полицейското присъствие по границата, ситуацията не е спокойна и трабва да се следи внимателно. Държим връзка с турските колеги”, каза министър Маринов. Той посочи,  има силно движение на мигранти към българската и гръцката граници. Засега обаче няма натиск от бежанци конкретно към България, с изключение на единични опити да бъде премината границата ни незаконно през предишната нощ, които обаче са били парирани.
     
    Министър Маринов припомни за проведения през деня  телефонен разговор между българския премиер Бойко Борисов и турския му колега Реджеп Ердоган, в който те се разбраха за лична среща в понеделник. В разговора българският министър-председател е посочил пред Ердоган, че в България се следи с тревожност ситуацията в Сирия. „Премиерът изрази подкрепа за Турция, като страна, която е на първа линия на мигрантските потоци и е изключително потърпевша от войната, който се води в Сирия, и съответно е принудена да се справя с големите мигрантски потоци, като заяви позицията си, че ще настоява пред ЕП Турция да бъде подкрепена и да не бъде оставяна сама да се справя с тази криза“, коментира още ВМР министърът.
     
    Младен Маринов описа обстановката на гръцката граница към България като проблемна. „Колегите там правят опити да не допуснат незаконно преминаване на границата ни. Ние сме в готовност.“ Вътрешният министър подчерта, че е в непрекъсната връзка и с военния министър Каракачанов за включването на войските при нужда. „Имат готовност, всички планове са приведени в действие, но към момента  това не се налага“.
    Младен Маринов отбеляза, че е на българо-турската граница е пристигнал, за да декларира увереност и  към турските власти  за подкрепа на България, че споразумението ЕС-Турция трябва да продължи да се изпълнява. "Ние трябва да направим всичко възможно на Турция да се помогне да се справи с мигрантския проблем. “, посочи вътрешният министър и допълни, че единственото решение за ситуацията в Сирия е дипломацията и туширането на напрежението по мирен начин.
    По отношение на миграцията Младен Маринов отбелаза, че поддържа тезата, че това е процес, който винаги може да се разрасне и в който не трябва да се търси  политически ефект. Темата е глобална и затова държавите трябва да са единни по нея. „Трябва да продължим да имаме тези добри междусъседски отношения с Турция и да правим така, че Европа наистина да разбере, че Турция има нужда от подкрепа, и тази подкрепа да бъде дадена, за да можем и ние да опазим нашата граница“.
     
    Вътрешният министър обясни, че България има готовност да поеме при евентуално увеличаване потока бежанци. Капацитетът на бежанските ни центрове в момента е зает на под 20 %.
     
    От началото на годината бежанският натиск към България е доста намалял и струпването на сили на реда по границата в момента е само заради конкретно създалата се ситуация, посочи шефът на  Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков. Той отбеляза, че по границата ни е заселен контролът, включително и на влизащите и излизащите автомобили и автобуси, за да се предотвратят всички опити, които биха могли да бъдат направени за незаконно влизане в страната ни и с моторните-превозни средства.
     
     Няма засега данни бежанците, преминали от Турция в Гърция да се готвят да атакуват българската граница. „ Гръцката с граница я пазим толкова сигурно, колкото турската“, подчерта вътрешният министър Младенов. 
    Засилената охрана по границите ще остане колкото е необходимо, каза още той. 
     
    Ситуацията по българо-турската граница следят отблизо и турските медии, които също  предаваха брифинга от Капитан Андреево. 
     
    Тази вечер от пресслужбата на Министерски съвет съобщиха, че министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В рамките на разговора, състоял се по искане на българския премиер, Борисов е информирал председателя на Комисията за обсъдените  въпроси между него и турския президент Реджеп Тайип Ердоганвъв връзка с мигрантската криза.
    Премиерът Бойко Борисов е апелирал за това ЕС да поддържа отворени каналите за комуникация с Турция и за повече диалог по проблемите, чиито решения могат да бъдат намерени със съвместни усилия и чрез диалог.
    Премиерът Борисов е заявил, че все повече се засилва усещането на нашата съседка, че трябва сама да се справя с огромния мигрантски проблем, което по думите му не е в интерес на никой. 
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Еф
      ефрейтор от запаса
      25 -11
      19:57, 28 фев 2020
      раздайте ни автоматите, ние знаем как се защитава Родината.
      • Еи
        Еииий
        15 -8
        20:06, 28 фев 2020
        Ефрейтор виждаме в момента как си защитавате родината...от тези прасета които ви е.....т
    • 2
      Ne
      Nemesis
      17 -2
      21:16, 28 фев 2020
      Корона, чума, краста, сифилис...

      Добре дошли в Европа.

      2015 част 2
      • Ge
        Genesis
        2 -16
        21:42, 28 фев 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 3
      Ло
      локомотива
      10 -13
      21:39, 28 фев 2020
      Майка им мръсна,ся заради тях няма да можем да ходим на пазар в Одрин.
    • 4
      Хо
      ХОДЖА ОТ ГРОБ/ДПС
      12 -2
      00:27, 29 фев 2020
      Гърция блокира с Вето декларация на НАТО за поддръжка на Турция.
      Ей това са Християни .
      А прасето от Банкя е като прасето от Истанбул - мръсно

    Още новини

    Последни новини