24 °C

Йовковци прогониха злите зимни духове с пъстър Фашинг-карнавал

Днес - 27.02.2020 година учениците от СУ „Йордан Йовков” отпразнуваха за втори път немския празник „Фашинг”, носещ наименованието „Фашинг в моето училище”.

“Фашинг” е карнавал характерен за Германия и Австрия. Той се празнува всяка година през последната седмица на месец февруари и поставя началото на Великите пости. След края на празника започват и самите пости, така “Фашингът” се явява олицетворение на охолство и веселие преди началото на смирения християнски празник Великден. Вярва се също така, чезлите зимнидуховетрябвадасеизгонят, зададойдепролетта и затова празникът от векове се свързва с пробуждането на природните сили и с надеждите за плодородие и благополучие.Хоратасемаскират, празнуват и севеселятпрединачалотонадългиявеликденскипост.Идеятанамаскирането е,лошотоданетепознае и даизбягаоттеб.

Водени от тази идея Йовковци се превъплътихав известниличности, приказни, литературни и филмови герои на типичния за Германия  празник - "Фашинг", като по този начин те символично изпратиха зимата и посрещнаха пролетта.Неговиорганизаторибяхаучениците от Клуб „Опознай Германия” по проект „Подкрепа за успех” с ръководител госпожа Станислава Иванова. През целия ден из коридорите на училището дефилираха герои и персонажи катоПипи дългото чорапче, Мини Маус, Афродита, Зоро, калинки, клоуни, нинджи, пирати, гадетелки, ангели и дяволи, лекари и  войници, които заредиха малки и големи с пролетно настроение.

Речта на водещите –Мерджан Моллахасан от X „Б” клас  и Джихан Азис от IX „Б” клас на немски и български език постави официално в 14:00 часа началото на празника под мотото: „Заредете се с добро настроение и доведете вашите приятели!” В пъстрия физкултурен салон учители и ученици се снимаха, веселяха и вдигаха много шум, така както повелява самият Фашинг.Участниците от Клуб „Опознай Германия” представиха информация за празника на останалите ученици. Всяка година на 11 ноември точно в 11 часа и 11 минутисе поставя началото на карнавалния сезон в Германия. Тогава се избират принцът и принцесата на Фашинга. В ролята на тези персонажи се въплътиха ослепително красивата Емел Селим от VIII „Б” клас и Джихан Азис от IX „Б”, които обявиха темата на тазгодишния карнавал – „Клоуни с балони”.Същинският сезон започва на 1 януари. ТритеосновниднинаФашинга, в които местните жители и гостите на страната имат възможност да се отпуснат и насладят на живота, са:Weiberfasnacht (женският карнавал), Rosenmontag (Розовият понеделник - денятнаголемитепаради) и Fastnacht (“Нощнапостене”), новсъщностточно в тази нощ хоратаядат, пият и шумносевеселятотсърцецялден и цялавечер.Танцитеприключват точно в полунощ, когатоAschermittwoch (ПепелявасрядаследЗаговезни) известяваначалотонапостите.

Немските градове, в които празненствата за Фашинга се ползват с огромна популярност – Майнц и Кьолн се превърнаха в имена на двата отбора.Публикатаимаше възможността да се наслади на увлекателните състезания, луди танци и весели игри, като „танц със столове”, „танц с балони”, „цъкаща бомба с часовников механизъм”,„бинтована мумия” и многодруги. За доброто настроение на присъстващите допринесе невероятната фашинг-музика, която изпълни следобеда с много положителни емоции и смях.

С интересни костюми и маски учениците пресъздадоха успешно емоцията и настроението на традиционния немски празник.Така с песни, танци, игри и веселие се стигна и до кулминацията на тържеството–номинациите за най-атрактивен костюм. След кратко дефиле жури с председателгоспожа Недялка Кюпрюджиева - директор на учебното заведение оцени най-интересните и нестандартни костюми, които получиха грамоти, награди и бурни аплодисменти от публиката.

Празнуването на Фашинга е една от най-старите традиции в Германия, която радва всички с неизчерпаемата жизненост на младостта. За възпитаниците на СУ „Йордан Йовков” то ще остане забавно изживяване, свързано с незабравими спомени и вълнуващи моменти. 

клуб Журналист и клуб Фотосвят


 


 


 

     

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
13 авг 2020
Последни новини