Разработиха тест за риска от белодробен рак

Новозеландски изследователи оповестиха, че са разработили тест, който позволява да се оцени рискът от белодробен рак за пушачите и за хората, отказали цигарите, а това е световна премиера, предаде Франс прес.

Тестът е базиран върху ДНК анализ и идентифициране на рискови фактори като възраст, респираторни заболявания и случаи на белодробен рак в семейството, заяви проф. Робърт Йънг от университета на Окланд.

Всички пушачи са изложени на риск от белодробен рак сред цяла поредица тежки заболявания, но за някои хора рискът е по-голям, отколкото за останалите, отбеляза той. Става въпрос за най-смъртоносния вид рак. Рискът значително намалява за хората, отказали цигарите, а продължителността на живота е по-голяма, когато болестта е диагностицирана своевременно.

Според проф. Йънг изследванията са показали, че много пушачи често са оптимисти, смятайки, че ще избегнат болестта. Новият тест може да позволи тази тенденция да бъде обърната в обратна посока.

Изследователят е поставил пушачите в няколко категории, свързани с риска от развитие на рак - от умерен до голям и много голям риск. За теста, кръстен Respiragene, е нужна проста ДНК проба от устата. Той е създаден от компанията Synergenz Bioscience, която работи в сътрудничество с университета на Окланд.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини