Месецът на Америка в Кърджали започва на 10 февруари

    Имам удоволствието да ви съобщя, че през февруари 2020 година в Кърджали ще се проведе поредният Месец на Америка, който традиционно се организира от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали. Тази година събитието е под знака на 30-годишнината от създаването на дружество „Приятели на САЩ“ в Кърджали, учредено на 22 февруари 1990 година.

    Традиционният конкурс за превод от английски на български език за ученици от 10, 11 и 12 клас вече започна. Освен участници от Кърджали, тази година се включиха и деца от Средно училище „Васил Левски“ в Крумовград. Журито с председател Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт-България“ и членове преводачите Алеко Дянков и Милена Попова ще пристигне, за да връчи на победителите награди, осигурени от посолството на САЩ.

    Откриването на Месеца на Америка ще се състои на 10 февруари 2020 г. в 14 часа в Астрономическа обсерватория „Славей Златев“. Ще бъде показана документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и делото на проф. Виден Табаков – българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната и за развитието на космическата програма на САЩ. Изложбата е подготвена от Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ съвместно с Държавна агенция „Архиви“. Докторантът от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Радостина Аврамова ще събере в космическа работилница деца от V-VI клас. След това колегата й Виктор Данчев ще изнесе пред ученици от горния курс лекция на тема „Космически предизвикателства“. По Скайп от Университета на Колорадо в град Болдър, САЩ, ще се включи младият български учен Момчил Молнар.

    Ученици от клубовете по журналистика в кърджалийските училища и от школите в Общински детски комплекс ще могат да обсъдят предизвикателствата в съвременната журналистика със Светослав Иванов, водещ на популярното предаване „120 минути“ по БТВ.

    Лекция за новите заплахи в интернет и за компютърната сигурност ще представи Явор Колев, директор на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП.

    Младите хора от Кърджали ще имат възможност да гледат българския игрален филм „Доза щастие“ за съдбата на наркозависимите и да се срещнат с част от авторския колектив.

    За поредна година ще бъде издаден ученическият вестник „Приятели“, който се списва от децата-участници в клубовете и школите по журналистика и фотография в Общински детски комплекс.

    Документална изложба ще разкаже за 30-годишната дейност на дружество “Приятели на САЩ“. На откриването ще бъде представена книга „Америка и Кърджали“ за историята на българо-американските отношения в Кърджалийски регион след 1989 година с автор Валентина Иванова, председател на дружество “Приятели на САЩ“. На празничното парти се очаква кънтри певицата Лили Друмева-О’Райли с нейния бенд „Lily of the West”.

    Дружество “Приятели на САЩ“, 2020 г.

    **********

    Месецът на Америка се организира през февруари от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали. В проявите на този ежегоден фестивал се включват стотици хора: деца, ученици, младежи и възрастни от Кърджали, Момчилград, Крумовград, село Стремци. Партньори на организаторите са Регионалната библиотека „Н.Й.Вапцаров“, Общински детски комплекс, Астрономическа обсерватория, Читалище „Обединение“, училища и детски градини.

    Показани са редица изложби като “Извън атмосферни телескопи на НАСА”, „Белите брези и Америка“ /за връзката на Школата по астрономия с учени в САЩ/, за националните паркове на САЩ, „България гради Америка“ /за известни българи в САЩ/, „Доброволците в Източните Родопи“ /за 20-годишната дейност на Корпуса на мира в Кърджали/ и др. Във фотоизложбата „Аз видях Америка“, показана в рамките на Месеца на Америка през 2017 година, със свои снимки участват дори кметът Хасан Азис и депутатът от Кърджали Цвета Караянчева.

    През годините е представено творчеството на българи, които са се установили в САЩ: фотографите Людмил Димитров и Светлана Бахчеванова, художниците Георги Кочев, роден в Кърджали и работещ във Вашингтон, и Кина Бъговска от Момчилград, живееща в Чикаго.

    Гостуват Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб и бивш външен министър на България, арх. Димитър Андрейчин, доц. д-р Костадин Грозев от СУ „Св. Климент Охридски“, блус певецът Васко Кръпката, Димитър Русев джаз бенд, Максим Минчев, генерален директор , Иван Сотиров, председател на фондация „Приятели на Чикаго“ и бивш консул на България в Чикаго, доц. Пламен Антов и Иван Христов от Института за литература на БАН, книгоиздателката Мария Панчева и др.

    Професионалният американски баскетболист Джими Хънт гостува в Месеца на Америка през 2018 и 2019 година. Той провежда тренировки с момичетата от баскетболен клуб „Орфей“ и демонстрационен мач с момчета от СУ „П.Р.Славейков“ и Езикова гимназия „Христо Ботев“.

    За 25-та годишнина на Дружество „Приятели на САЩ“ в Дома на културата концерт изнасят джаз певицата Джанис Харингтън и китариста Дилън Вон.

    Валентина Иванова

    Председател на Дружество "Приятели на САЩ" в Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини