17 °C

Велиятин Вели: Благодарение на кмета възродихме борбата в Стремци

  Благодарение на кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис възродихме борбата в Стремци. Отново след тридесетгодишно прекъсване даваме шампиони на страната. От Стремци излезе и един от най-успешните треньори по свободна борба в България Салим Наим. Това заяви за Кърджали бг вести президентът на клубът по борба „Крепост” в Стремци Велиятин Вели. Той посочи,че в периода 1984-1989 г. селото е давало всяка година шампиони на страната. В бившия Кърджалийски окръг е имало 18 отбора. Окръжните борби траели по три дни. Борбата е бил традиционно силен спорт за Източните Родопи. След това традицията прекъсва.

   Когато Хасан Азис се кандидатира за кмет на Община Кърджали дойде в Стремци. Помолихме го да помогне да възродим борбата в селото. Той изпълни обещанието си. Благодарение на него имаме спортна зала, която наскоро бе санирана. Това разказва Велиятин Вели.

    От 2004 г. насам клубът по борба „Крепост” дава на страната много шампиони при кадетите и юношите. Имаме и бронзов медалист на европейско първенство. Сред ярките таланти са Джан Бекир; Емре Рамадан и Мерт Рамадан. Миналата година при мъжете шампион на страната става Байрам Шабан.Тази година златото грабна Рухан Раим.

    Гордеем се с треньора Салим Наим, който тренира младите надежди на България в спортното училище в Димитровград. Той е родом от Стремци. Започва спортния си път от тук. Учи в спортното училище в Кърджали. Отличник е. Като десетокласник е изгонен. Отива в Димитровград. Още като ученик печели медали. От 25 години е треньор. Всяка година дава по 15 шампиона на страната в различни възрастови групи и категории. Благодарение на него имаме над 20 медала от европейски и световни първенства, споделя още Велиятин Вели.

   Президентът на „Крепост” посочва, че освен с тазгодишните успехи на Рухан Расим, клубът се гордее и с постиженията на кърджалиецът Георги Иванов, който също стана републикански шампион. Баща му го е водил в залата в Стремци,за да го запали за борбата.И  Рухан Расим и Георги Иванов тренират под ръководството на Салим Наим.

    За Кърджали бг вести Георги Иванов заяви, че дължи успехите си на Салим Наим и опроверга думите на треньора Аталай Сюлейман, че именно той го е открил за борбата. Аталай Сюлейман дори две хватки не ми е показал, категоричен е Георги Иванов.

    Самият Салим Наим  е лаконичен, че един борец трябва да бъде изключително скромен. Уча младите хора на труд. Трудът ражда успехите. Сега е много важно да не допуснем Рухан Расим и Георги Иванов да загубят реалната представа за възможностите си. Борбата изисква и постоянство. Само тогава ги чакат европейски, световни и олимпийски титли, категоричен е Салим Наим.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
  26 фев 2020
  Последни новини