18 °C

Велиятин Вели: Благодарение на кмета възродихме борбата в Стремци

  Благодарение на кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис възродихме борбата в Стремци. Отново след тридесетгодишно прекъсване даваме шампиони на страната. От Стремци излезе и един от най-успешните треньори по свободна борба в България Салим Наим. Това заяви за Кърджали бг вести президентът на клубът по борба „Крепост” в Стремци Велиятин Вели. Той посочи,че в периода 1984-1989 г. селото е давало всяка година шампиони на страната. В бившия Кърджалийски окръг е имало 18 отбора. Окръжните борби траели по три дни. Борбата е бил традиционно силен спорт за Източните Родопи. След това традицията прекъсва.

   Когато Хасан Азис се кандидатира за кмет на Община Кърджали дойде в Стремци. Помолихме го да помогне да възродим борбата в селото. Той изпълни обещанието си. Благодарение на него имаме спортна зала, която наскоро бе санирана. Това разказва Велиятин Вели.

    От 2004 г. насам клубът по борба „Крепост” дава на страната много шампиони при кадетите и юношите. Имаме и бронзов медалист на европейско първенство. Сред ярките таланти са Джан Бекир; Емре Рамадан и Мерт Рамадан. Миналата година при мъжете шампион на страната става Байрам Шабан.Тази година златото грабна Рухан Раим.

    Гордеем се с треньора Салим Наим, който тренира младите надежди на България в спортното училище в Димитровград. Той е родом от Стремци. Започва спортния си път от тук. Учи в спортното училище в Кърджали. Отличник е. Като десетокласник е изгонен. Отива в Димитровград. Още като ученик печели медали. От 25 години е треньор. Всяка година дава по 15 шампиона на страната в различни възрастови групи и категории. Благодарение на него имаме над 20 медала от европейски и световни първенства, споделя още Велиятин Вели.

   Президентът на „Крепост” посочва, че освен с тазгодишните успехи на Рухан Расим, клубът се гордее и с постиженията на кърджалиецът Георги Иванов, който също стана републикански шампион. Баща му го е водил в залата в Стремци,за да го запали за борбата.И  Рухан Расим и Георги Иванов тренират под ръководството на Салим Наим.

    За Кърджали бг вести Георги Иванов заяви, че дължи успехите си на Салим Наим и опроверга думите на треньора Аталай Сюлейман, че именно той го е открил за борбата. Аталай Сюлейман дори две хватки не ми е показал, категоричен е Георги Иванов.

    Самият Салим Наим  е лаконичен, че един борец трябва да бъде изключително скромен. Уча младите хора на труд. Трудът ражда успехите. Сега е много важно да не допуснем Рухан Расим и Георги Иванов да загубят реалната представа за възможностите си. Борбата изисква и постоянство. Само тогава ги чакат европейски, световни и олимпийски титли, категоричен е Салим Наим.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
  27 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
  27 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
  27 фев 2021
  Последни новини