Манастир пази златен епитрахил

 Откриха в светата обител мощи на висш духовник и 5 зидани гробници

Кърджалийският манастир „Свети Йоан Предтеча“ е разположен на десния бряг на река Арда, в квартал Веселчане на град Кърджали.
Старинната обител е била част от средновековен манастирски комплекс, за чиято датировка на основаването му има различни становища. Някои историци посочват времето от втората половина на VIII до X в., а други дори го отнасят от по-рано. От археологическите разкопки е известно, че на мястото на катедралната църква съществуват няколко последователно строени църкви в типично византийски стил, със силно цариградско влияние. След възникването си, манастирът става

център на християнството в Източните Родопи

и средище на една от големите средновековни епархии - Ахридос.  Останките на манастира са открити още през 30-те години на ХХ в. от местни любители на историческото ни минало. Дълги години руините остават непроучени. До 1962 г., когато при рутинни  строителни операции по поречието на река Арда са открити и други части от останките на манастира. Едва през 80-те години екип с участието на проф. Николай Овчаров и Даниела Коджаманова се заемат с подробни проучвания   на терена. Днес от крепостта са оцелели само три от стените - южната, частично източната и западната. Историческите сведения и запазените останки от градежа дават основание да се смята, че той се е превърнал още в X-XI век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват

уникалните находки, намерени в храма

и около него - петте зидани гробници. Четири от тях са на висши духовници, а за последната се предполага, че е на виден светски аристократ. Една от гробниците, която се намира в църквата е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XII и началото на XIII век. В гроба са намерени още напълно запазен епитрахил, тъкан със злато и с необикновена украса. В платнен кръст са открити зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки, а в България това е първата, по мнението на специалистите и това говори, че през средновековието днешен Кърджали е бил важен християнски център. Прекрасната златовезана материя на епитрахила, наръкавниците и набедреника поразяват с майсторската си изработка. По исторически данни епитрахилът е изключително скъп, предполага се, че е

правен в Константинопол

Днес ценната богослужебна одежда е изложена в Историческия музей в Кърджали.        
Поради високата художествена стойност останките от средновековния манастир и църква „Св. Йоан Предтеча” са обявени за паметници на културата.  
Възстановяването на съборната черква "Св. Йоан Предтеча" се извършва по инициатива на Фондация за Християнска архитектура и изкуство "Никола Фичев - Захари Зограф" с председател арх. Христо Генчев (самата идея възниква в 1991 г.). Архитектурната реставрация се осъществява по проект на арх. Боян Кузупов.
Забележително е че, във възстановяването на храма участват личности с различни политически възгледи, но
обединени в името на една обща цел за духовното възраждане на България. Старинният манастир в кв. Веселчане е един чудесен пример, за това как трябва да се постъпва със западналите и разрушени исторически паметници, които по българските земи не са никак малко и за жалост, възраждането на голяма част от тях бива съвсем отписвано.  
От 16 октомври 2008 г. църквата в Средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча" в Кърджали е действаща с решение на правителството. По предложение на министрите на културата и на регионалното развитие, комплексът е предоставен за безвъзмездно ползване на Българската православна църква.

Ирина Ангелова 

https://www.standartnews.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини