8 °C

Манастир пази златен епитрахил

 Откриха в светата обител мощи на висш духовник и 5 зидани гробници

Кърджалийският манастир „Свети Йоан Предтеча“ е разположен на десния бряг на река Арда, в квартал Веселчане на град Кърджали.
Старинната обител е била част от средновековен манастирски комплекс, за чиято датировка на основаването му има различни становища. Някои историци посочват времето от втората половина на VIII до X в., а други дори го отнасят от по-рано. От археологическите разкопки е известно, че на мястото на катедралната църква съществуват няколко последователно строени църкви в типично византийски стил, със силно цариградско влияние. След възникването си, манастирът става

център на християнството в Източните Родопи

и средище на една от големите средновековни епархии - Ахридос.  Останките на манастира са открити още през 30-те години на ХХ в. от местни любители на историческото ни минало. Дълги години руините остават непроучени. До 1962 г., когато при рутинни  строителни операции по поречието на река Арда са открити и други части от останките на манастира. Едва през 80-те години екип с участието на проф. Николай Овчаров и Даниела Коджаманова се заемат с подробни проучвания   на терена. Днес от крепостта са оцелели само три от стените - южната, частично източната и западната. Историческите сведения и запазените останки от градежа дават основание да се смята, че той се е превърнал още в X-XI век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват

уникалните находки, намерени в храма

и около него - петте зидани гробници. Четири от тях са на висши духовници, а за последната се предполага, че е на виден светски аристократ. Една от гробниците, която се намира в църквата е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XII и началото на XIII век. В гроба са намерени още напълно запазен епитрахил, тъкан със злато и с необикновена украса. В платнен кръст са открити зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки, а в България това е първата, по мнението на специалистите и това говори, че през средновековието днешен Кърджали е бил важен християнски център. Прекрасната златовезана материя на епитрахила, наръкавниците и набедреника поразяват с майсторската си изработка. По исторически данни епитрахилът е изключително скъп, предполага се, че е

правен в Константинопол

Днес ценната богослужебна одежда е изложена в Историческия музей в Кърджали.        
Поради високата художествена стойност останките от средновековния манастир и църква „Св. Йоан Предтеча” са обявени за паметници на културата.  
Възстановяването на съборната черква "Св. Йоан Предтеча" се извършва по инициатива на Фондация за Християнска архитектура и изкуство "Никола Фичев - Захари Зограф" с председател арх. Христо Генчев (самата идея възниква в 1991 г.). Архитектурната реставрация се осъществява по проект на арх. Боян Кузупов.
Забележително е че, във възстановяването на храма участват личности с различни политически възгледи, но
обединени в името на една обща цел за духовното възраждане на България. Старинният манастир в кв. Веселчане е един чудесен пример, за това как трябва да се постъпва със западналите и разрушени исторически паметници, които по българските земи не са никак малко и за жалост, възраждането на голяма част от тях бива съвсем отписвано.  
От 16 октомври 2008 г. църквата в Средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча" в Кърджали е действаща с решение на правителството. По предложение на министрите на културата и на регионалното развитие, комплексът е предоставен за безвъзмездно ползване на Българската православна църква.

Ирина Ангелова 

https://www.standartnews.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
07 апр 2020
Последни новини