19 °C

Манастир пази златен епитрахил

 Откриха в светата обител мощи на висш духовник и 5 зидани гробници

Кърджалийският манастир „Свети Йоан Предтеча“ е разположен на десния бряг на река Арда, в квартал Веселчане на град Кърджали.
Старинната обител е била част от средновековен манастирски комплекс, за чиято датировка на основаването му има различни становища. Някои историци посочват времето от втората половина на VIII до X в., а други дори го отнасят от по-рано. От археологическите разкопки е известно, че на мястото на катедралната църква съществуват няколко последователно строени църкви в типично византийски стил, със силно цариградско влияние. След възникването си, манастирът става

център на християнството в Източните Родопи

и средище на една от големите средновековни епархии - Ахридос.  Останките на манастира са открити още през 30-те години на ХХ в. от местни любители на историческото ни минало. Дълги години руините остават непроучени. До 1962 г., когато при рутинни  строителни операции по поречието на река Арда са открити и други части от останките на манастира. Едва през 80-те години екип с участието на проф. Николай Овчаров и Даниела Коджаманова се заемат с подробни проучвания   на терена. Днес от крепостта са оцелели само три от стените - южната, частично източната и западната. Историческите сведения и запазените останки от градежа дават основание да се смята, че той се е превърнал още в X-XI век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват

уникалните находки, намерени в храма

и около него - петте зидани гробници. Четири от тях са на висши духовници, а за последната се предполага, че е на виден светски аристократ. Една от гробниците, която се намира в църквата е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XII и началото на XIII век. В гроба са намерени още напълно запазен епитрахил, тъкан със злато и с необикновена украса. В платнен кръст са открити зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки, а в България това е първата, по мнението на специалистите и това говори, че през средновековието днешен Кърджали е бил важен християнски център. Прекрасната златовезана материя на епитрахила, наръкавниците и набедреника поразяват с майсторската си изработка. По исторически данни епитрахилът е изключително скъп, предполага се, че е

правен в Константинопол

Днес ценната богослужебна одежда е изложена в Историческия музей в Кърджали.        
Поради високата художествена стойност останките от средновековния манастир и църква „Св. Йоан Предтеча” са обявени за паметници на културата.  
Възстановяването на съборната черква "Св. Йоан Предтеча" се извършва по инициатива на Фондация за Християнска архитектура и изкуство "Никола Фичев - Захари Зограф" с председател арх. Христо Генчев (самата идея възниква в 1991 г.). Архитектурната реставрация се осъществява по проект на арх. Боян Кузупов.
Забележително е че, във възстановяването на храма участват личности с различни политически възгледи, но
обединени в името на една обща цел за духовното възраждане на България. Старинният манастир в кв. Веселчане е един чудесен пример, за това как трябва да се постъпва със западналите и разрушени исторически паметници, които по българските земи не са никак малко и за жалост, възраждането на голяма част от тях бива съвсем отписвано.  
От 16 октомври 2008 г. църквата в Средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча" в Кърджали е действаща с решение на правителството. По предложение на министрите на културата и на регионалното развитие, комплексът е предоставен за безвъзмездно ползване на Българската православна църква.

Ирина Ангелова 

https://www.standartnews.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини