9 °C

Митрополит Николай освети новото крило на манастира „св.Йоан Предтеча” в присъствието на премиера Борисов

  Негово Високопреосвещенство  Пловдивския митрополит Николай  освети новото крило на манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча” в кв.”Веселчане” на Кърджали. Владиката донесе със себе си частица от Христовия кръст. Той бе приветстван от министър председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, областния управител Никола Чанев, командващия бригадата Специални сили бригаден генерал Явор Матеев,  проучвателя на комплекса проф.Николай Овчаров.

    Пред  стотици миряни дядо Николай отслужи водосвет. В проповедта си той отбеляза, че денят е благодатен за Кърджали. Той пожела осветената света обител да съществува до края на света. Пловдивския митрополит припомни заслугите на държавата и лично на премиера Борисов за съграждането на новата част на манастира. Владиката разказа, как началото на новата част на комплекса е поставено през 2011 г. Тогава със съдействието на проф.Николай Овчаров е изградено Неделното училище. През 2015 г.с помощта на премиера Борисов започва изграждането на новите крила. Кабинетът отпуска 800 000 лв.,които се добавят към даренията събрани от миряни. През декември 2019 г.кабинетът на Борисов допълнително осигурява над 1 млн.лева за завършването на комплекса. Това, което виждате днес го дължим на държавата и лично на министър председателя, подчерта дядо Николай. Значимостта на делото ни предполага смирение. Манастирът в Кърджали се превръща в духовен център за страната ни. Тук в момента се обучават в неделно училище над 120 деца. Нека този дом да бъде общ дом за кърджалийци. Да развиваме тук социални и културни дейности, призова митрополит Николай. Това е жив храм на жив бог. Присъстващите са в обятията на Светата световна църква. В навечерието на Кръстов ден донесохме частица от Светия кръст Господен. Той е спасение на верните,каза още владиката.

   От своя страна пред журналисти премиерът Борисов сподели,че правителството е подпомогнало усилията на миряните в Кърджали за свой духовен център. Ние работим за етническата толерантност. Правителството отпуска средства както за манастири и църкви,  така и за джамии, каза още премиерът. Той припомни,че кабинетът е осигурил заплати, както на свещеници,така и на имами. Ако нямаше толерантност и съгласие на мюсюлманите в този край, манастирът нямаше как да стане, отбеляза Бойко Борисов.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   🔥
   🔥
   8 -2
   14:52, 12 сеп 2020
   Религиозните организации плащат ли данъци ?
  • 2
   Бб
   ББ
   8 -2
   16:27, 12 сеп 2020
   Тази простата ***** от кърджали там ли е ?
  • 3
   Да
   Да
   3 0
   16:22, 13 сеп 2020
   Да и се снима с още 2 ПКП и е много горд с това!
  • 4
   Ол
   Олег
   0 0
   13:19, 14 сеп 2020
   Г-н Борисов, Вие имате ли дете от Борислава Йовчева?

  Хороскоп за 23.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
  23 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
  23 яну 2021
  Последни новини