Митрополит Николай освети новото крило на манастира „св.Йоан Предтеча” в присъствието на премиера Борисов

    Негово Високопреосвещенство  Пловдивския митрополит Николай  освети новото крило на манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча” в кв.”Веселчане” на Кърджали. Владиката донесе със себе си частица от Христовия кръст. Той бе приветстван от министър председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, областния управител Никола Чанев, командващия бригадата Специални сили бригаден генерал Явор Матеев,  проучвателя на комплекса проф.Николай Овчаров.

      Пред  стотици миряни дядо Николай отслужи водосвет. В проповедта си той отбеляза, че денят е благодатен за Кърджали. Той пожела осветената света обител да съществува до края на света. Пловдивския митрополит припомни заслугите на държавата и лично на премиера Борисов за съграждането на новата част на манастира. Владиката разказа, как началото на новата част на комплекса е поставено през 2011 г. Тогава със съдействието на проф.Николай Овчаров е изградено Неделното училище. През 2015 г.с помощта на премиера Борисов започва изграждането на новите крила. Кабинетът отпуска 800 000 лв.,които се добавят към даренията събрани от миряни. През декември 2019 г.кабинетът на Борисов допълнително осигурява над 1 млн.лева за завършването на комплекса. Това, което виждате днес го дължим на държавата и лично на министър председателя, подчерта дядо Николай. Значимостта на делото ни предполага смирение. Манастирът в Кърджали се превръща в духовен център за страната ни. Тук в момента се обучават в неделно училище над 120 деца. Нека този дом да бъде общ дом за кърджалийци. Да развиваме тук социални и културни дейности, призова митрополит Николай. Това е жив храм на жив бог. Присъстващите са в обятията на Светата световна църква. В навечерието на Кръстов ден донесохме частица от Светия кръст Господен. Той е спасение на верните,каза още владиката.

     От своя страна пред журналисти премиерът Борисов сподели,че правителството е подпомогнало усилията на миряните в Кърджали за свой духовен център. Ние работим за етническата толерантност. Правителството отпуска средства както за манастири и църкви,  така и за джамии, каза още премиерът. Той припомни,че кабинетът е осигурил заплати, както на свещеници,така и на имами. Ако нямаше толерантност и съгласие на мюсюлманите в този край, манастирът нямаше как да стане, отбеляза Бойко Борисов.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      🔥
      🔥
      8 -2
      14:52, 12 сеп 2020
      Религиозните организации плащат ли данъци ?
    • 2
      Бб
      ББ
      8 -2
      16:27, 12 сеп 2020
      Тази простата ***** от кърджали там ли е ?
    • 3
      Да
      Да
      3 0
      16:22, 13 сеп 2020
      Да и се снима с още 2 ПКП и е много горд с това!
    • 4
      Ол
      Олег
      0 0
      13:19, 14 сеп 2020
      Г-н Борисов, Вие имате ли дете от Борислава Йовчева?
    Последни новини