11 °C

Петя Аврамова: ВиК Кърджали работи добре, загубите по мрежата намаляват

До 2024 г. загубите по ВиК мрежата в страната трябва да бъдат сведени до 48,8%, съобщи регионалният министър Петя Аврамова по време на дебатите за вота на недоверие за провал на правителството в областта на околната среда, внесен от БСП.

По думите й в момента има ВиК дружества, които работят добре, а загубите по мрежите, за които отговарят, намаляват. Като пример тя посочи „Софийска вода“, дружествата в Русе, Видин, Кърджали, Бургас. Според нея целта на вота на БСП е да се провокира освобождаването на още един министър от правителството.

„От два месеца върви целенасочена атака, организират се протести пред министерството, но никой не обясни на хората какви са отговорностите на МРРБ“, скочи тя.

Тя обвини левицата, че няма нито едно работещо предложение, нито в краткосрочен план за Перник, където хората са на строг воден режим, нито работещо визионерско предложение за развитието на целия ВиК отрасъл.

„90 000 километра е ВиК мрежата. Тя е строена преди десетилетия, трябва да е изправна през цялата година по 24 часа в денонощие, а кризата в Перник стана повод за злонамерено и целенасочено дискредитиране на целия отрасъл, за насаждане на страхове в хората. От това могат да се извличат временни политически дивиденти, но не е редно“, коментира Аврамова.

Министърът допълни, че след кризата в Перник всички управители на ВиК оператори са предупредени да следят внимателно какви са количествата на водата в язовирите.

Според Аврамова в Перник хората имат право да са гневни.

„И аз съм гневна, защото причините за проблемите са обективни и субективни. За дълъг период от време притокът е бил минимален, а отокът от него максимален. Това е урок за всички“, каза тя.

Аврамова увери, че се прави всичко възможно, за да сложи край на бедствието в Перник.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че вече е възложено изготвянето на проект за ремонт на стената на язовир „Бели Искър“.

Преди няколко дни Държавна агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че язовирът е "частично работоспособен". Надеждите на перничани са именно от него да дойде вода до града им.

Караниколов припомни, че „Бели Искър“ подава вода и за София, така че върви постоянна кореспонденция с концесионера „Софийска вода“, за да има точност за количествата вода, които трябва да са налични за нуждите на столицата.

Според него може да се наложи да се източи водата, но предстои да се чуе мнението на експертите.
https://www.dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 06.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
06 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
06 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
06 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
06 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
06 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
06 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
06 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
06 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
06 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
06 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
06 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
06 дек 2020
Последни новини