РУО Кърджали: Приоритет в план-приема за учебната 2020/21 г. е професионалното образование

Основен приоритет в готвения от РУО Кърджали план-прием за кандидатстващите след 7 клас ученици за учебната 2020/21 г. е професионалното образование, съобщи  началникът на образователното управление Гроздан Колев.

По думите му заложените параметри в документа ще бъдат реализирани в общо 53 паралелки в 26 учебни заведения, като от тях– 13 са средни, две обединени, една Езикова гимназия и 10 професионални.  

Очакваният брой ученици, кандидатстващи за профилирани и професионални паралелки след 7 клас  за учебната 2020/2021 година в област Кърджали е 1207 или с 4 по-малко в сравнение с предходната учебна година, посочи Колев.

По думите му близо 38 процента от общия брой ученици ще бъдат насочени към СТЕМ-профили, технически и IT- професии и 47,36 процента  към  професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка, коментира Колев.    

Той допълни, че план-приемът за учебната 2020/2021 година ще бъде представен в края на януари на Областен съвет за развитие, след което ще бъде съгласуван с МОН и готов за реализация.

https://dnews.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини