9 °C

Роденият в Кърджали Делчо Стоев е виновникът над езерото Мичиган в САЩ да се вее българският флаг

Буйно мъжко хоро извиха двайсет смелчаци в ледените води на езерото Мичиган, развявайки българския флаг. Други триста души българи им се радваха от брега, подскачайки и те под звуците на тъпана и гайдата. Градусът на настроението ги бе накарал да забравят за температурата леко над нулата и поривите на вятъра.

Малко преди това отец Грую Цонков от църквата „Света София“ край Чикаго отслужи празнична литургия, благослови присъстващите и хвърли кръста.

Ловко успя да го извади от ледените дълбини роденият в Разград Иво Костов. Така за поредна година чикагските българи отбелязаха богоявленската традиция.

Цялата сложна организация на тази емоционална и мащабна проява на българщината на 8 000 километра от родината е дело на 29-годишния Делчо Стоев и неговата приятелка Соня Петрова.

Делчо емигрира от България с родителите си през 2004 г., но и до днес продължава да я носи в сърцето. За това, как му идва идеята за богоявленската инициатива в Чикаго, той разказва:

Преди години, още като малък в Кърджали, където съм израснал, всяка година на 6 януари скачах в язовира. Поради тази причина исках да създам нещо такова и тук, в Чикаго, където има голяма българска общност. Дотогава никъде в Америка не се празнуваше Йордановден, никой не е имал грижата да се заеме с това. Гледах как в България изпълняват този ритуал. Явно наскоро са вкарали хорáта, които се играят във водата, преди години това го нямаше. Събират се много хора – лъчезарни, усмихнати. Почитат традициите си. Това ми даде хъс да организирам и тук такъв празник.

Началото Делчо полага сам през 2015 г. Миналата година се събира рекордна публика – към 360 човека. За сметка на това тази година рекорден е броят на дръзналите да се хвърлят в ледените води. Този път в инициативата се включи и генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев, за което съм изключително признателен, сподели Делчо. Организаторът на събитието се оказа както сред смелчаците в ледените води, така и с гайда в ръце, тъй като преди 3 месеца специално е започнал да взима уроци при гайдаря Кирил Кетев.

За емоцията да развееш българския флаг над Мичиган, Делчо Стоев казва: Невероятно е. Аз и поради тази причина подех инициативата да направя нещо различно за българите тук – да се съберем колкото може повече хора, заедно да изживеем момента и да поддържаме българските традиции.

А сега нашите хора в Чикаго се стягат за втора година да отбележат българската Сурва. Събитието се организира от други двама ентусиасти – Емил Миланов и Николай Василев от Перник.

Но, както казва Делчо, българската общност е сплотена не само в празник, но и в делник: Българите тук се поддържат, всеки гледа да помага на другия. Голяма част от тях живеят с мисълта един ден да се върнат в родината. Животът в странство не винаги е сбъдната мечта, а всеки житейски избор има своята цена.

Животът на българина тук минава в 10-12-часов работен ден, каране на камиони и малко време, оставащо за семейството. Особено това се отнася за тираджиите, които са със седмици на пътя.

Когато са в почивка, предпочитат да се отбият в българските културни центрове, българските кафенета, дискотеки и фолклорни клубове, да заведат децата си в българските неделни училища – една малка България, далеч от корените си (по данни на Министерството на външните работи само в САЩ българите са 300 000).

От около две години държавата обмисля стратегии за връщане на разпилените по света българи, в родината. Бе лансирана идеята за финансово стимулиране на младите хора, готови да направят тази крачка, със суми до 1200 лева месечно в рамките на година. Дали обаче това е пътят за връщането им в България? Ако направят 1200 лева пенсията – да, – смее се Делчо, а после, вече сериозно, добавя: Не мисля, че това би помогнало младите хора да се върнат. Особено ако трябва да издържат семейства. Всъщност, според него, именно финансовият проблем е основният, който гони българите далеч от родината. Относно останалото, както посочва той, България си е прекалено привлекателна. Тя има абсолютно всичко.

https://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
27 яну 2020
Последни новини