17 °C

Роденият в Кърджали Делчо Стоев е виновникът над езерото Мичиган в САЩ да се вее българският флаг

Буйно мъжко хоро извиха двайсет смелчаци в ледените води на езерото Мичиган, развявайки българския флаг. Други триста души българи им се радваха от брега, подскачайки и те под звуците на тъпана и гайдата. Градусът на настроението ги бе накарал да забравят за температурата леко над нулата и поривите на вятъра.

Малко преди това отец Грую Цонков от църквата „Света София“ край Чикаго отслужи празнична литургия, благослови присъстващите и хвърли кръста.

Ловко успя да го извади от ледените дълбини роденият в Разград Иво Костов. Така за поредна година чикагските българи отбелязаха богоявленската традиция.

Цялата сложна организация на тази емоционална и мащабна проява на българщината на 8 000 километра от родината е дело на 29-годишния Делчо Стоев и неговата приятелка Соня Петрова.

Делчо емигрира от България с родителите си през 2004 г., но и до днес продължава да я носи в сърцето. За това, как му идва идеята за богоявленската инициатива в Чикаго, той разказва:

Преди години, още като малък в Кърджали, където съм израснал, всяка година на 6 януари скачах в язовира. Поради тази причина исках да създам нещо такова и тук, в Чикаго, където има голяма българска общност. Дотогава никъде в Америка не се празнуваше Йордановден, никой не е имал грижата да се заеме с това. Гледах как в България изпълняват този ритуал. Явно наскоро са вкарали хорáта, които се играят във водата, преди години това го нямаше. Събират се много хора – лъчезарни, усмихнати. Почитат традициите си. Това ми даде хъс да организирам и тук такъв празник.

Началото Делчо полага сам през 2015 г. Миналата година се събира рекордна публика – към 360 човека. За сметка на това тази година рекорден е броят на дръзналите да се хвърлят в ледените води. Този път в инициативата се включи и генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев, за което съм изключително признателен, сподели Делчо. Организаторът на събитието се оказа както сред смелчаците в ледените води, така и с гайда в ръце, тъй като преди 3 месеца специално е започнал да взима уроци при гайдаря Кирил Кетев.

За емоцията да развееш българския флаг над Мичиган, Делчо Стоев казва: Невероятно е. Аз и поради тази причина подех инициативата да направя нещо различно за българите тук – да се съберем колкото може повече хора, заедно да изживеем момента и да поддържаме българските традиции.

А сега нашите хора в Чикаго се стягат за втора година да отбележат българската Сурва. Събитието се организира от други двама ентусиасти – Емил Миланов и Николай Василев от Перник.

Но, както казва Делчо, българската общност е сплотена не само в празник, но и в делник: Българите тук се поддържат, всеки гледа да помага на другия. Голяма част от тях живеят с мисълта един ден да се върнат в родината. Животът в странство не винаги е сбъдната мечта, а всеки житейски избор има своята цена.

Животът на българина тук минава в 10-12-часов работен ден, каране на камиони и малко време, оставащо за семейството. Особено това се отнася за тираджиите, които са със седмици на пътя.

Когато са в почивка, предпочитат да се отбият в българските културни центрове, българските кафенета, дискотеки и фолклорни клубове, да заведат децата си в българските неделни училища – една малка България, далеч от корените си (по данни на Министерството на външните работи само в САЩ българите са 300 000).

От около две години държавата обмисля стратегии за връщане на разпилените по света българи, в родината. Бе лансирана идеята за финансово стимулиране на младите хора, готови да направят тази крачка, със суми до 1200 лева месечно в рамките на година. Дали обаче това е пътят за връщането им в България? Ако направят 1200 лева пенсията – да, – смее се Делчо, а после, вече сериозно, добавя: Не мисля, че това би помогнало младите хора да се върнат. Особено ако трябва да издържат семейства. Всъщност, според него, именно финансовият проблем е основният, който гони българите далеч от родината. Относно останалото, както посочва той, България си е прекалено привлекателна. Тя има абсолютно всичко.

https://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
29 окт 2020
Последни новини