29 °C

Роденият в Кърджали Делчо Стоев е виновникът над езерото Мичиган в САЩ да се вее българският флаг

Буйно мъжко хоро извиха двайсет смелчаци в ледените води на езерото Мичиган, развявайки българския флаг. Други триста души българи им се радваха от брега, подскачайки и те под звуците на тъпана и гайдата. Градусът на настроението ги бе накарал да забравят за температурата леко над нулата и поривите на вятъра.

Малко преди това отец Грую Цонков от църквата „Света София“ край Чикаго отслужи празнична литургия, благослови присъстващите и хвърли кръста.

Ловко успя да го извади от ледените дълбини роденият в Разград Иво Костов. Така за поредна година чикагските българи отбелязаха богоявленската традиция.

Цялата сложна организация на тази емоционална и мащабна проява на българщината на 8 000 километра от родината е дело на 29-годишния Делчо Стоев и неговата приятелка Соня Петрова.

Делчо емигрира от България с родителите си през 2004 г., но и до днес продължава да я носи в сърцето. За това, как му идва идеята за богоявленската инициатива в Чикаго, той разказва:

Преди години, още като малък в Кърджали, където съм израснал, всяка година на 6 януари скачах в язовира. Поради тази причина исках да създам нещо такова и тук, в Чикаго, където има голяма българска общност. Дотогава никъде в Америка не се празнуваше Йордановден, никой не е имал грижата да се заеме с това. Гледах как в България изпълняват този ритуал. Явно наскоро са вкарали хорáта, които се играят във водата, преди години това го нямаше. Събират се много хора – лъчезарни, усмихнати. Почитат традициите си. Това ми даде хъс да организирам и тук такъв празник.

Началото Делчо полага сам през 2015 г. Миналата година се събира рекордна публика – към 360 човека. За сметка на това тази година рекорден е броят на дръзналите да се хвърлят в ледените води. Този път в инициативата се включи и генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев, за което съм изключително признателен, сподели Делчо. Организаторът на събитието се оказа както сред смелчаците в ледените води, така и с гайда в ръце, тъй като преди 3 месеца специално е започнал да взима уроци при гайдаря Кирил Кетев.

За емоцията да развееш българския флаг над Мичиган, Делчо Стоев казва: Невероятно е. Аз и поради тази причина подех инициативата да направя нещо различно за българите тук – да се съберем колкото може повече хора, заедно да изживеем момента и да поддържаме българските традиции.

А сега нашите хора в Чикаго се стягат за втора година да отбележат българската Сурва. Събитието се организира от други двама ентусиасти – Емил Миланов и Николай Василев от Перник.

Но, както казва Делчо, българската общност е сплотена не само в празник, но и в делник: Българите тук се поддържат, всеки гледа да помага на другия. Голяма част от тях живеят с мисълта един ден да се върнат в родината. Животът в странство не винаги е сбъдната мечта, а всеки житейски избор има своята цена.

Животът на българина тук минава в 10-12-часов работен ден, каране на камиони и малко време, оставащо за семейството. Особено това се отнася за тираджиите, които са със седмици на пътя.

Когато са в почивка, предпочитат да се отбият в българските културни центрове, българските кафенета, дискотеки и фолклорни клубове, да заведат децата си в българските неделни училища – една малка България, далеч от корените си (по данни на Министерството на външните работи само в САЩ българите са 300 000).

От около две години държавата обмисля стратегии за връщане на разпилените по света българи, в родината. Бе лансирана идеята за финансово стимулиране на младите хора, готови да направят тази крачка, със суми до 1200 лева месечно в рамките на година. Дали обаче това е пътят за връщането им в България? Ако направят 1200 лева пенсията – да, – смее се Делчо, а после, вече сериозно, добавя: Не мисля, че това би помогнало младите хора да се върнат. Особено ако трябва да издържат семейства. Всъщност, според него, именно финансовият проблем е основният, който гони българите далеч от родината. Относно останалото, както посочва той, България си е прекалено привлекателна. Тя има абсолютно всичко.

https://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини