Бившият кмет на Момчилград Ердинч Хайрула предложен от ДПС за член на КРС

Едно от първите неща, които депутатите ще трябва да решат, след като се върнат от коледната си ваканция на 15 януари, е да започне процедурата за избор на нови членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Парламентарната квота в 5-членния регулаторен орган е от трима души - зам.-председател и двама членове, а мандатите на сегашните представители изтекоха преди повече от четири (!) години.

Кандидатурите

В последните работни дни на парламента в края на декември номинациите на парламентарните групи бяха внесени в деловодството на парламента. За трите места ще се борят общо 5-има кандидати. ГЕРБ са внесли две предложения. Първото е на сегашния главен секретар на КРС Кристина Георгиева Андонова-Хитрова, която е предложена за зам.-председател на регулаторния орган. Преди да заеме поста през 2018 г., Хитрова е била главен секретар на Агенцията за обществени поръчки, а преди това в продължение на 7 години е оглавявала дирекцията "Координация по въпросите на ЕС" в Министерския съвет. Според публикуваната на сайта на парламента нейна биография е завършила УНСС, специалност "Финанси". Кандидатурата на Хитрова е издигната от председателя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутати от формацията на Борисов.

Втората кандидатура на ГЕРБ е на дългогодишния бивш член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Анна Хаджиева. Тя е номинирана от председателя на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов и негови колеги от ГЕРБ. След приключването на мандата й в СЕМ през 2016 г. Хаджиева е работила като медиен консултант на сдружението "Бизнесът за Пловдив". От две години е член на работната група за транспониране на Директивата за аудио-визуални медийни услуги. Освен от депутати от ГЕРБ кандидатурата на Хаджиева е подкрепена и от съпредседателя на парламентарната група "Обединените патриоти" Искрен Веселинов и лидера на НФСБ Валери Симеонов, въпреки че по-малкият коалиционен партньор от управляващата коалиция издига и своя кандидатура за член на КРС. Това е настоящия юрисконсулт на КРС Пеньо Пенев.

От "Обединените патриоти" твърдят, че на този етап не са имали разговори с ГЕРБ кои кандидати да бъдат подкрепени в пленарната зала. "Държим на нашия кандидат, но подкрепяме и издигнатата от ГЕРБ Анна Хаджиева", казват депутати от малката коалиция. Според тях окончателното решение ще бъде взето на заседание на коалиционен съвет, който се очаква да се проведе след ваканцията на депутатите.

Народни представители от ГЕРБ също не се наеха да прогнозират дали ще гласуват само за номинираните от управляващото мнозинство, или сред тримата одобрени ще има и представители на опозиционните политически сили. От ДПС са предложили за член на КРС бившия депутат и бивш кмет на Момчилград Ердинч Хайрула.

Интересно е, че от БСП са издигнали кандидатурата на бившия вицепремиер по европредседателството от служебния кабинет на Огнян Герджиков и зам.-председател на социалистическата партия Деница Златева. На европейските избори миналата година тя беше кандидат за евродепутат в листата на БСП, но не успя да влезе в Европейския парламент.

9 години вместо 5

КРС се състои от председател, зам.-председател и трима членове, като мандатът им е пет години. Председателят се предлага от МС, а единият от членовете е от квотата на президента. През ноември 2018 г. правителството назначи Иван Димитров за председател. Той зае поста на Росен Желязков, който тогава беше избран за министър на транспорта на мястото на подалия оставка Ивайло Московски. Димитров ще завърши сегашния петгодишен мандат до 2023 г. В средата на миналата година президентът Румен Радев назначи съветника си по икономика и инвестиции Илия Христозов за член на КРС. Представителите на парламентарната квота Ирина Романска, Константин Тилев и Никола Колев заемат постовете в регулаторния орган от 2010 г. и мандатът им е изтекъл отдавна.

Според процедурата петимата кандидати за КРС първо ще бъдат изслушани в транспортната комисия в парламента и след това гласувани в пленарната зала. За да бъдат избрани, те трябва да съберат повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. КРС е с важни пълномощия - тя регулира пазара на мобилни и пощенски услуги, както и радиочестотния спектър, радиосъоръженията и услугата електронен подпис.

 https://www.capital.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини