Мариан Костадинов "спаси" кръста до Пасарелката на Арда

Изображение 1 от 4

  Мариян Костадинов се казва смелчагата, който извади Светия кръст от ледените води на река Арда. Младежът се конкурира с още четирима за намирането на християнския символ във водите. Той е на 19 години и е студент в София. Пожелава си най-вече да е здрав през тази година.

  За трета поредна година на Богоявление Светият кръст бе хвърлен три пъти във водите на река Арда в Кърджали. След като два пъти Пловдивския митрополит Николай изпълни ритуала във водите на Арда край средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” във „Веселчане“ и в специалния басейн за деца в двора на църквата. Час по-късно за трети път кръстът бе хвърлен от представител на църковното настоятелство към централния православен храм „Свети Георги Победоносец” в Кърджали, пак в река Арда, но в района на пасарелката.
  Ритуалното хвърляне на кръста бе предшествано от литийно шествие, което тръгна в 10 часа от централния градски храм. В него се включиха областният лидер на БСП Милко Багдасаров, заедно с Георги Кючуков и Теодора Каракостова от общинската структура на левицата. След хоругвите тръгнаха и немного православни християни.
  Богоявленският ритуал край реката бе уважен от кмета инж. Хасан Азис, зам.-кмета Катя Митовска и общински служители.

  Мнозина от присъстващите изразиха разочарование, че Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай не ги е уважил.

  „И тази година Господ ни даде здраве да изпълним и последната част от днескашната богослужба – ритуала за хвърлянето на кръста. Искам да изразя малко неудовлетворение, че първенците на църквата ги няма да хвърлят кръста и се налага ние сами да хвърляме кръста. Което не е добре! Трябва да си вземат бележка за друга година да се организира по-добре“, каза Стойчев от църковното настоятелство.

  Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 03.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
  03 юли 2020
  Последни новини