Мариан Костадинов "спаси" кръста до Пасарелката на Арда

Изображение 1 от 4

    Мариян Костадинов се казва смелчагата, който извади Светия кръст от ледените води на река Арда. Младежът се конкурира с още четирима за намирането на християнския символ във водите. Той е на 19 години и е студент в София. Пожелава си най-вече да е здрав през тази година.

    За трета поредна година на Богоявление Светият кръст бе хвърлен три пъти във водите на река Арда в Кърджали. След като два пъти Пловдивския митрополит Николай изпълни ритуала във водите на Арда край средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” във „Веселчане“ и в специалния басейн за деца в двора на църквата. Час по-късно за трети път кръстът бе хвърлен от представител на църковното настоятелство към централния православен храм „Свети Георги Победоносец” в Кърджали, пак в река Арда, но в района на пасарелката.
    Ритуалното хвърляне на кръста бе предшествано от литийно шествие, което тръгна в 10 часа от централния градски храм. В него се включиха областният лидер на БСП Милко Багдасаров, заедно с Георги Кючуков и Теодора Каракостова от общинската структура на левицата. След хоругвите тръгнаха и немного православни християни.
    Богоявленският ритуал край реката бе уважен от кмета инж. Хасан Азис, зам.-кмета Катя Митовска и общински служители.

    Мнозина от присъстващите изразиха разочарование, че Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай не ги е уважил.

    „И тази година Господ ни даде здраве да изпълним и последната част от днескашната богослужба – ритуала за хвърлянето на кръста. Искам да изразя малко неудовлетворение, че първенците на църквата ги няма да хвърлят кръста и се налага ние сами да хвърляме кръста. Което не е добре! Трябва да си вземат бележка за друга година да се организира по-добре“, каза Стойчев от църковното настоятелство.

    Текст и снимки: Божидара АНГЕЛОВА

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини