Георги Георгиев и Андрей Стоянов хванаха кръстовете на Богоявление в Кърджали, митрополит Николай освети бойните знамена

      Георги Георгиев и Андрей Стоянов хванаха кръстовете в Кърджали на Богоявление/Йордановден/. Георги Георгиев скочи в ледените води на Арда , заедно с още 29 кърджалийци и успя първи да достигне до кръста. При децата успехът споходи Андрей Стоянов. Той скочи в басейна със затоплена вода в двора на манастирския комплекс „Св Йоан Предтеча”. Кръстовете хвърли Негово преосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Тримата пуснаха в небето над Кърджали бели гълъби, символ на Светия дух. Общо 70 души скочиха тази година за кръстовете.

      На празника присъстваха областният управител Никола Чанев; кметът на Кърджали Ерол Мюмюн;зам.-кметът Даниел Делчев, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева.

      Тържеството за Богоявление в Кърджали започна с водосвет. Осветени бяха бойните знамена на бригадата ни за специални операции. Строят прие генерал- майор Явор Матеев.

     Митрополит Николай поръси със светена вода бойните знамена. Той освети и знамето на Гвардейския отряд на Езиковата гимназия.

       По време на водосвета  дядо Николай се обърна към Бог да освети знамената за победа. Да даде сили на българските воини да обърнат в бягство своите врагове. Да даде радост и сила в сърцата на христолюбивите воини. Нека знамената станат крепости на христолюбивото войнство, призова митрополитът.

     Дадо Николай се обърна към стотиците миряни,дошли за празника: Той подчерта че те ще получат благодатта на Богоявление. На този ден Бог се е явил на човечеството.

    Ритуалът да се освещават бойните знамена на българските воини датира от 917 г. Това е най-древния църковно-народен ритуал в българските земи. Знамето е символ на единството на нацията. Бойните знамена напомнят за воините-герои,жертвали се за Отечеството. Ако една част загуби знамето си,трябва да се разформирова. Българските воини не са били и няма да бъдат безбожници, подчерта духовникът. Той бе категоричен,че те са божествени миротворци, които ще се нарекат синове божи. Божествена енергия облича в чест и достойнство българските воини.

    Самодейците от Дома на културата изнесоха богата програма. Овациите обраха гайдарите.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини