13 °C

Величко Карабуюков улови кръста в Арда, Васил Атанасов го хвана в басейна в манастира „Св.Йоан Предтеча”

   За поредна година Величко Карабуюков улови кръста в ледените води на Арда под манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча”. В басейна в двора на манастира сред децата пръв стигна до кръста Васил Атанасов. И двамата са от Кърджали. Те се състезаваха в конкуренцията на петдесет свои съграждани.

    За поредна година кръстът бе хвърлен от пловдивския митрополит Негово високопреосвещенство Николай.  Редом до него бе председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и областния управител Никола Чанев.Тримата разговаряха на четири очи, непосредствено преди ритуала.

    Хващането на кръста бе съпроводено от фойерверки. Величко Карабуюков и Васил Атанасов имаха възможност заедно с дядо Николай да пуснат в небето над Кърджали бели гълъби,символ на мира. Полетяха и бели балони.

    За мир  за българите и народите по света призова Негово високопреосвещенство митрополит Николай. Преди ритуалът по хвърлянето на кръста, той освети бойните знамена на десантчиците ни, строени пред манастирския комплекс.Техният строй бе приет от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Сред официалните лица бяха командващият на бригадата ни „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, областният управител Никола Чанев,  директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков,  кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис заедно с целия си екип от заместници.

      При водосвета на бойните знамена дядо Николай призова Бог да освети знамената на неговото християнолюбиво войнство. За това ти възнасяме сила. Благославят се и се освещават тези войнски знамена,  врече се Негово високопреосвещенство митрополит Николай.

    В словото си той се обърна към официалните лица  и миряните с думите: Отчески и вседушевно ви поздравявам с Великия празник на Богоявлението , празник на Кръщението Господне! Днес е ден на особена молитва за небесна закрила на христолюбивото ни войнство. Бог да дари мир на Отечеството и целия свят, помоли се владиката. Той призова Всевишния да благослови нашия православен народ. Заключи с думите:Бог да пази България! Кръстът е нашата победа над злото!

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
  29 яну 2020
  Последни новини