Величко Карабуюков улови кръста в Арда, Васил Атанасов го хвана в басейна в манастира „Св.Йоан Предтеча”

     За поредна година Величко Карабуюков улови кръста в ледените води на Арда под манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча”. В басейна в двора на манастира сред децата пръв стигна до кръста Васил Атанасов. И двамата са от Кърджали. Те се състезаваха в конкуренцията на петдесет свои съграждани.

      За поредна година кръстът бе хвърлен от пловдивския митрополит Негово високопреосвещенство Николай.  Редом до него бе председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и областния управител Никола Чанев.Тримата разговаряха на четири очи, непосредствено преди ритуала.

      Хващането на кръста бе съпроводено от фойерверки. Величко Карабуюков и Васил Атанасов имаха възможност заедно с дядо Николай да пуснат в небето над Кърджали бели гълъби,символ на мира. Полетяха и бели балони.

      За мир  за българите и народите по света призова Негово високопреосвещенство митрополит Николай. Преди ритуалът по хвърлянето на кръста, той освети бойните знамена на десантчиците ни, строени пред манастирския комплекс.Техният строй бе приет от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Сред официалните лица бяха командващият на бригадата ни „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, областният управител Никола Чанев,  директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков,  кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис заедно с целия си екип от заместници.

        При водосвета на бойните знамена дядо Николай призова Бог да освети знамената на неговото християнолюбиво войнство. За това ти възнасяме сила. Благославят се и се освещават тези войнски знамена,  врече се Негово високопреосвещенство митрополит Николай.

      В словото си той се обърна към официалните лица  и миряните с думите: Отчески и вседушевно ви поздравявам с Великия празник на Богоявлението , празник на Кръщението Господне! Днес е ден на особена молитва за небесна закрила на христолюбивото ни войнство. Бог да дари мир на Отечеството и целия свят, помоли се владиката. Той призова Всевишния да благослови нашия православен народ. Заключи с думите:Бог да пази България! Кръстът е нашата победа над злото!

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини