Хасан Азис: Кърджали е данъчен рай! Опозицията: Кметът размаха данъчна сопа преди празниците!

Изображение 1 от 5

    От 1 януари 2020 г. кърджалийци ще плащат нови ,по-високи данъци за сгради, моторни превозни средства и за нощувки в хотели. По изчисления на групата съветници на ПП ГЕРБ всяко домакинство ще се бръкне със 150 лева допълнително годишно ,за да посрещне увеличението на налозите. Общинската съветничка от ГЕРБ Камелия Василева определи исканото от градоначалника увеличение като данъчна сопа, размахана предпразнично.
     Кметът инж.Хасан Азис защити предложението си със статистика: През 2018 г. на база отчетни данни на Министерство на финансите  за 265 общини и общ брой на населението в община Кърджали от 68 727 души е налице сериозно изоставане на генериран приход на жител от общината.
    Средно за страната приходите от имуществени данъци са 138,33 лв. на човек, за областните центрове от страната този приход е 176,12 лв. на жител, а за община Кърджали приходите от имуществени данъци на жител са в размер на 79,83 лв. Кърджали е данъчен рай, подчерта градоначалника. Той добави още, че най-голямо  е изоставането  на приходите от Данък върху недвижимите имоти/ДНИ/. Анализа на отчетните данни на общините за 2018 г. по данни на МФ показва повече от двойно по-ниски приходи от ДНИ на жител от средното за страната:
    - за страната- 47,25 лв.
    - за областни центрове - 60,30 лв.
    - за община Кърджали -21,42 лв.

    Към настоящият момент действащия размер на данък върху недвижимите имоти в Община Кърджали е 1,2 на хиляда върху данъчната оценка за всички имоти на граждани  и жилищни имоти на предприятия / действаща от 2009 г., когато законодателно последно се увеличиха данъчните оценки/ и 1,3 на хиляда за нежилищни имоти на предприятия /действаща от 2011 г., когато законодателят реши основата за тях да бъде по-високата между отчетната стойност и данъчната оценка по Приложение № 2 от ЗМДТ/,каза още кметът. Предложението на Община Кърджали е ставката на данъка да се уеднакви за всички имоти и да стане 2 на хиляда. Годишния облог по този данък е 1 800 000 лв. като постъпленията до момента са 1 772 000 лв. При така предложеното увеличение облогът ще стане 2 800 000 лв. или с 1 000 000 лв. в повече.
      Опозицията в един глас заяви,че липсват конкретни мотиви за увеличението на налозите, както и конкретни пера ,по които ще се разходват получените допълнително над 3 млн.лв.през 2020 г. Тя се аргументира, че данъците в Кърджали са ниски, защото са най-ниски и заплатите. Радослав Милев от "Демократична България" посочи,че все още няма отчет за бюджета за 2018 г.,тротоарите и улиците са разбити. Няма мерки, които да подобрят качеството на живот в общината с получените от увеличението средства, отбеляза Гроздан Колев от ГЕРБ.
    Говори се ,че данъците не са пипани от 2009 г. Проблемите обаче с инфраструктурата бяха същите. Нещо да се е променило,попита риторично Георги Кючуков от Коалиция"БСП за България".
      Съветниците от ДПС бяха единни в защитата на предложението на градоначалника. Раиф Мустафа подчерта, че разходите в общината са големи, защото тя е с най-много населени места в страната-117. Той посочи като успех на администрацията събираемостта на данъците. Байрам Байрам поиска конкретни предложения от опозицията.
      Сезгин Бекир заяви, че от момента, в който е спряно увеличението на общинските данъци през 2009 г.до началото на 2020 г. минималната работна заплата се е увеличила близо три пъти. Той направи конкретни предложения за разходването на допълнително постъпилите в бюджета средства:да се насочат към съфинансиране на обектите от образователната инфраструктура, за младежки център, за тротоари и за детски площадки.
    Предложението му бе прието от съветниците на ДПС.
     Предложението на кмета за увеличение на данъците бе гласувано с 23 гласа "за" и 15 "против".
      Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Bo
      Boyko ciganina
      1 0
      10:03, 24 дек 2019
      от 1 януари вдигат водата и данъците, тези пари ще отидат за увеличаване на заплатите на хората в държавните ясли ,, нехранимайковци,, те са 440,000 хиляди в България
    Последни новини