Общината очаква 6 млн.лв.от МОСВ за втора клетка на сметището при Вишеград

Изображение 1 от 3

    На 6 млн.лв. финансиране от бюджета на МОСВ се надява община Кърджали за изграждане на втора клетка за Депото за отпадъци при Вишеград. Проведен  е разговор между кмета инж.Хасан Азис и министърът на околната среда и водите Нено Димов за отпускането на средствата. Общината не може да се надява на изграждане на инсталация за преработка на твърди битови отпадъци заради провелан проект по ИСПА, което не позволява кандидатстване за евросредства. Това съобщи по време на сесия на местния парламент , на която се разгледа план-сметката за такса "смет"кметът но Община Кърджали градоначалникът.Инж.Хасан Азис заяви,че подхожда самокритично към нивото на чистотата в общината ,което не отговаря на очакванията на гражданите.  Той е възложил конкретни мерки на общинска администрация и е разговарял с ръководството на фирмата,която отговаря за сметопочистването и сметосъбирането в Кърджали.Той благодари,че въпреки задълженията на общината към фирмата,тя продължава да се грижи за чистотата. Инж.Хасан Азис посочи,че нормативно администрация и местен парламент са принудени да приемат законови положения за вдигане на отчисленията за депониране на битови отпадъци и те трябва да бъдат събрани от гражданите. Не може при ниско ниво на такса "смет" да искаме високо ниво на услугите, подчерта кметът.
    Пред Общинският съвет градоначалникът отбеляза,че на основание чл.66, ал.1 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), такса за битови отпадъци за 2020 г. се определя в съответствие с необходимите разходи за осигуряване на услугите по събиране и извозване на битовите отпадъци, обезвреждането им в депа или други съоръжения, както и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. Размерьт на таксата е определен за всяка услуга поотделно, респ. такса битови отпадъци се състои от три компонента, включващи цената на съответните услуги, като размерът на отделните компоненти е съобразен и отговаря на разходите по предложената план-сметка за съответните дейности по събиране, извозване и обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.
    План-сметката за 2020 г. е разработена на база досегашната основа, определена в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, предоставяни от Община Кърджали, като се запазва досегашния размер за първа /сметосъбиране и сметоизвозване/ и трета услуга /почистване на обществени места/, която е приета през 2016 г.каза още инж.Хасан Азис.  Община Кърджали следва да направи актуализация в размера на отчисленията, тъй като те са дължими от общините на основание чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. Наредба № 7 от 19.12.2013 г. за реда и начина за изчисляване и определяне размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци, издадена от министъра на околната среда и водите предвижда прогресивно нарастване на таксите за депониране. Размера на отчисленията по чл. 64 от ЗУО за депониране на 1 тон отпадък от 36 лв. на тон през 2016 г., се увеличава на 95 лв. на тон през 2020 г.
    По искане на общините НСОРБ направи предложение на МОСВ за намаляване на размера на отчисленията, тъй като предстоящото трикратно увеличение на отчисленията за 2020 г. е неприемливо и ще доведе до повишаване на  такса „Битови отпадъци“ за гражданите и бизнеса,посочи градоначалникът ,който е член на ръководството на сдружението. Министерството на околната среда и водите е съобщило,че ще разгледа становището на НСОРБ и обмисля отчислението за тон да бъде 67 лв.Поради липса на финансиране не са изградени инсталации за намаляване на депонирания отпадък, което от своя страна доведе до неизбежното трикратното увеличениe на отчисленията, както и до бързото запълване на клетка 1,каза още инж.Хасан Азис.
      Предложението на кмета бе подложено на критики и допълнения от чужди и от свои в местния парламент.Съветничката от ПП ГЕРБ Нели Асенова бе категорична,че според думите на кмета виновни за състоянието на чистотата в града са самите граждани.Градът смърди и тъне в мръсотия. Сметосъбиращата фирма си търси парите,обобщи съветничката и подчерта,ча само Общинска администрация по думите на кмета няма вина. Съветникът от "Демократична България" Радослав Милев посочи,че по негови сметки през последните 4 г. от такса смет са събрани над 20 млн.лева,като на фирмата и за отчисления са разплатени едва 6 млн.лева.Тенденцията се запазва и за този мандат на кмета, отбеляза съветникът.Гроздан Колев от ГЕРБ бе категоричен,че няма мотивация в администрацията за подобряването на сметосъбирането и сметоизвозването.
      Раиф Мустафа от ДПС припомни,че в предишния мандат е имало специална комисия, нагърбила се да инспектира чистотата. Общинският съвет е гласувал всяко тримесечие да получава информация за разплащането със РИОСВ и сметосъбиращата фирма. Той предложи сега това да става всеки месец,а също и да има ресорен зам.-кмет,който да отговаря за чистотата.Предложенията му бяха отхвърлени от съпъртийците му, с аргументите,че в момента информацията за изпълнението на план-сметката е достъпна за всеки съветник и че и до сега зам.-кметът инж.Катя Митовска отговаря за чистотата в града и селата.
     С подкрепата на съветниците от БСП план-сметката за такса смет бе приета от местния парламент.
     Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини