Общинският съвет прие предложение за преизчисляване на задълженията за такса битови отпадъци

С 30 гласа „за” и 10 „против” днес общинските съветници приеха предложението на кмета д-р инж. Хасан Азис за преизчисляване на задълженията за такса битови отпадъци за 2020 и 2021 година. Според предложението частично се освобождават задължените лица от такса битови отпадъци за периода 2020-2021 г., като сумата е в размер на натрупаните до момента лихви за разликата между платеното и допълнително начисленото на основание влязло в сила Решение № 21 / 23.12.2019г. на Общински съвет – Кърджали. Освен това отстъпката от 5% се дава на лица , изплатили изцяло задълженията за такса битови отпадъци за 2020г. и 2021 г. Тази отстъпка ще е валидна до 31 декември на настоящата година. На практика граждани ще си доплащат, но без натрупаните лихви за съответния период.

До нуждата от преизчисляване на задълженията за такса битови отпадъци се стигна след като на 5 март 2021 година Върховния административен съд отмени  решение на Административен съд Кърджали от 10 юли 2020 година, което от своя страна отменяше постановеното от Общински съвет Кърджали решение за повишаване размера на такса битови отпадъци. Това стана след жалба на вече бившия областен управител Никола Чанев, според който по този начин на кърджалийци са спестени 16 милиона лева.

След гласуване на предложението да бъдат преизчислени задълженията за такса битови отпадъци за 2020 и 2021 година кметът д-р инж. Хасан Азис направи и коментар. Той определи решението на екс областния управител Никола Чанев да атакува повишаването на местните налози като незаконосъобразно, популистко и неправилно.

„Твърденията на предишния областен управител, че е спестил 16 милиона на гражданите на Кърджали не кореспондира с истината“, заяви д-р инж. Хасан Азис. Според него кърджалийци са били лишени от тези пари, които е трябвало да получат под формата на услуги. Според сметките на кмета с тези 16 милиона лева е можело да бъдат изградени 40 детски площадки, да се направят 10 километра кръпки по пътищата и 10 километра тротоари.

„С тези 16 милиона лева град Кърджали можеше да има 20 километра нови асфалтирани улици. В селата можехме да имаме още 20 километра асфалтирани наново улици и пътища. Освен това щяха да ни останат около 1 милион лева за осветление. Ето това спести бившият областен управител на общината ни“, каза д-р инж. Хасан Азис.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини