Изкуствени неврони ще лекуват Алцхаймер и други хронични заболявания

Изкуствен неврон, достатъчно малък да се побере на върха на пръста ви бе създаден от учени, които се надяват технологията един ден да се използва за лечение не неврологични заболявания.

Миниатюрният електронен пулс бива монтиран върху силициеви чипове за пръв път и е проектиран да така че да имитира невроните в нервната система.

Това било истинско предизвикателства за учените, заради сложната биология и трудността да се предскаже реакцията на невроните.

Надеждите са разработката да може да се използва в медицински импланти за лечение на заболявания като сърдечна недостатъчност и Алцхаймер.

Изкуственият невронен чип използва едва една милиардна от енергията, нужна за захранването на микропроцесор, като тези използвани в компютрите или мобилните телефони.

Невронът е вид клетка, пренасяща електрически импулси из нервната система и осъществяваща връзка между различните части на тялото.

Досега невроните бяха като черни кутии, но учените успели да отворят тези кутии и да погледнат вътре.

Екипът изследователи от Великобритания и Нова Зеландия твърди, че сега може да имитира реакцията на истинските неврони в най-дребни детайли.

Някои от практическите приложения вклюват смарт пейсмейкъри, които не просто ще стимулират сърцето да изпомпва кръв с постоянна скорост, но ще накарат невроните да реагират в реално време към изискванията на сърцето, имитирайки здрав орган.

Сред другите възможни приложения са лечение на Алцхаймер и други невродегенаритивни заболявания.

Учените успешно пресметнали точните параметри, контролиращи поведението на невроните, създали физически модели на хардуера и демонстрирали способността им успешно да имитират различни видове поведение на живите неврони.

Като трето постижение се сочи гъвкавостта на модела, която позволява включването на различни видове и функции на сложни неврони при бозайниците.

Били създадени хипокампусни и респираторни неврони, които биха могли да се използват за възстановяване на увредени био вериги и замяната им с изкуствени.

Но най-големият пробив е редукцията на необходимата енергия.

Невроните се нуждаят от едва 140 нановата, това ги прави добре пригодени за био електронни импланти за лечение на хронични заболявания.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини