Пчелното млечице лекува Алцхаймер?

Мистериозното вещество, което превръща пчелите работнички в кралици, и се предлага по рафтовете на дрогериите, се смята, че забавя стареенето, стимулира плодовитостта и подсилва имунната система.

Дали пчелното млечице наистина има ползи за дравето, е обект на по-нататъшни изледвания. Проведено наскоро проучване разреши една от най-трудните загадки около пчелното млечица: тайната зад трансформацията в кралица.

Ефектът от откритието ще се усети далеч отвъд сферата на мелитологията. Въоръжени с новите открития, учените изследват потенциални нови лечения за рани и мускулни и невродегенеративни заболявания.

Изследователи от Станфордския университет открили, че основното активно вещество в пчелното млечице – протеина ройалактин, активира мрежа от гени, насърчаващи способността на стволовите клетки да се възстановяват. Това означава, че с ройалактина организмът ни може да произведе повече стволови клетки, за да се възстанови.

Пчелното млечице интригува учените откак стана ясен драстичния му ефект върху развитието на медоносните пчели. Ефектът му върху други животни, обаче, се оказа още по-интересен. Предишни изследвания доказаха, че пчелното млечице може да подобри продължителността на живота на редица организми – от кръгли червеи до мишки.

Учените се питат дали протеин, подобен на ройалактина при пчелите, не се наблюдава и при хората. След като прегледали научните бази данни, те открили един със сходна структура. Протеинът е активен в ранните етапи от развитието на човешкия ембрион, като се смята, че е отговорен за натрупването на стволови клетки. Когато трябвало да измислят име на протеина, Кевин Ванг, оглавяващ изследването, предложил Бионсе - “хубаво име за кралица”, но в крайна сметка се съгласил с името “регина” – латинската дума за кралица.

“Всичко сочи, че това е изключително важна молекула”, казва Ванг. “Идентифицирахме ранна самовъзстановяваща се молекула, за която смятаме, че формира източниците за всички стволови клетки на ембриона ”.

Според Ванг регина би могла да доведе до нови видове лечения на заболявания, причинени от измирането на клетките, като Алцхаймер, сърдечна недостатъчност и мускулна дистрофия. Екипът проучва протеина в повече детайли с надеждата да открие лекарства, имитиращи поведението му в тялото. Ако такива лекарства бъдат открити, това ще помогне на лекарите да възстановят износената или увредена тъкан на своите пациенти, като увеличат количеството на стволовите клетки.

Ванг вярва, че еволюционният процес довел до ройалактин при медоносните пчели, се е състоял и при други организми, и в крайна сметка е довел до проявата на протеина регина при хората. Тъй като протеините сред видовете са сходни, те предизвикват един и същ ефект при различните организми. “Нашето изследване за пръв път обяснява защо пчелното млечице е полезно и за други организми”, казва той.


Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини