28 °C

Пчелното млечице лекува Алцхаймер?

Мистериозното вещество, което превръща пчелите работнички в кралици, и се предлага по рафтовете на дрогериите, се смята, че забавя стареенето, стимулира плодовитостта и подсилва имунната система.

Дали пчелното млечице наистина има ползи за дравето, е обект на по-нататъшни изледвания. Проведено наскоро проучване разреши една от най-трудните загадки около пчелното млечица: тайната зад трансформацията в кралица.

Ефектът от откритието ще се усети далеч отвъд сферата на мелитологията. Въоръжени с новите открития, учените изследват потенциални нови лечения за рани и мускулни и невродегенеративни заболявания.

Изследователи от Станфордския университет открили, че основното активно вещество в пчелното млечице – протеина ройалактин, активира мрежа от гени, насърчаващи способността на стволовите клетки да се възстановяват. Това означава, че с ройалактина организмът ни може да произведе повече стволови клетки, за да се възстанови.

Пчелното млечице интригува учените откак стана ясен драстичния му ефект върху развитието на медоносните пчели. Ефектът му върху други животни, обаче, се оказа още по-интересен. Предишни изследвания доказаха, че пчелното млечице може да подобри продължителността на живота на редица организми – от кръгли червеи до мишки.

Учените се питат дали протеин, подобен на ройалактина при пчелите, не се наблюдава и при хората. След като прегледали научните бази данни, те открили един със сходна структура. Протеинът е активен в ранните етапи от развитието на човешкия ембрион, като се смята, че е отговорен за натрупването на стволови клетки. Когато трябвало да измислят име на протеина, Кевин Ванг, оглавяващ изследването, предложил Бионсе - “хубаво име за кралица”, но в крайна сметка се съгласил с името “регина” – латинската дума за кралица.

“Всичко сочи, че това е изключително важна молекула”, казва Ванг. “Идентифицирахме ранна самовъзстановяваща се молекула, за която смятаме, че формира източниците за всички стволови клетки на ембриона ”.

Според Ванг регина би могла да доведе до нови видове лечения на заболявания, причинени от измирането на клетките, като Алцхаймер, сърдечна недостатъчност и мускулна дистрофия. Екипът проучва протеина в повече детайли с надеждата да открие лекарства, имитиращи поведението му в тялото. Ако такива лекарства бъдат открити, това ще помогне на лекарите да възстановят износената или увредена тъкан на своите пациенти, като увеличат количеството на стволовите клетки.

Ванг вярва, че еволюционният процес довел до ройалактин при медоносните пчели, се е състоял и при други организми, и в крайна сметка е довел до проявата на протеина регина при хората. Тъй като протеините сред видовете са сходни, те предизвикват един и същ ефект при различните организми. “Нашето изследване за пръв път обяснява защо пчелното млечице е полезно и за други организми”, казва той.


Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини