29 °C

Движението подобрява работата на мозъка дори при пациенти с Алцхаймер

Физическата активност помага на мозъка да поддържа форма с напредване на възрастта – дори при хора застрашени от деменция, твърди новопроведено изследване.

Учени открили, че по-възрастните се справят по-добре при изпълнението на различни когнитивни задачи, когато демонстрират по-високи нива на ежедневна активност – която може да варира от спорт до рязане на лук.

Нещо повече, ползите от движението се запазили, дори когато учените взели под внимание до каква степен участниците проявяват признаци на Алцхаймер или други заболявания на мозъка, свързани с деменцията.

Макар за момента да липсва лечение на болестта Алцхаймер, физическата активност би могла да смекчи ефекта и.

Не само движението е свързано с по-добри резултати в тестовете за разбиране и запомняне: екипът открил, че по-добрите моторни способности, измерени в задачи, определящи силата на захвата и скоростта на въртене на място, също имат превантивна функция върху когнитивните способности.

Предишно изследване доказа, че движението намалява риска от деменция и забавя упадъка в мисленето и паметта при възрастни пациенти.

Учените от новопроведеното изследване се фокусирали върху 454 възрастни, 191 от които с деменция, до смъртта им - на средна възраст от около 91.

Изследователите разгледали събрана информация от приблизително две години преди смъртта на доброволците, включително представянето им в 21 когнитивни теста, както и 7-дневна оценка на моторните им умения и физическата активност.

Резултатите доказали, че хората без деменция са демонстрирали по-високи нива на активност, в сравнение с хората, диагностицирани с болестта.

След като взел под внимание фактори като възраст, пол и образование, екипът открил, че и моторните умения и степента на физическа активност са поотделно свързани с мисленето и паметта, което означава, че имат по-силно въздействие заедно, отколкото самостоятелно.

Когато учените разгледали мозъците на участниците след смъртта им, открили, че тези с повече признаци на заболяването Алцхаймер, са се справили по-зле на тестовете за мислене и памет. Но сред тези, които били на еднакъв етап от заболяването, участниците с по-добри моторни способности или по-голяма физическа активност, се справили по-добре в когнитивните задачи. Същите ползи били наблюдавани и при други заболявания, свързани с деменцията, включително деменция с телца на Леви. В същото време не били наблюдавани признаци, че движението и моторните умения променят въздействието на самото заболяване върху способността за мислене и паметта.

Учените трябва да проведат по-нататъшни изследвания, за да разберат как и защо физическата активност и моторните умения имат превантивен ефект върху когнитивните способности, допринасящи за така наречения познавателен резерв.

Изследването не е взело под внимание активността на участниците на по-ранен етап от живота им, освен това не е ясно дали определен тип активност и с каква продължителност би се оказала най-полезна и дали влошените когнитивни способности не карат хората да се движат по-малко.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини