14 °C

Движението подобрява работата на мозъка дори при пациенти с Алцхаймер

Физическата активност помага на мозъка да поддържа форма с напредване на възрастта – дори при хора застрашени от деменция, твърди новопроведено изследване.

Учени открили, че по-възрастните се справят по-добре при изпълнението на различни когнитивни задачи, когато демонстрират по-високи нива на ежедневна активност – която може да варира от спорт до рязане на лук.

Нещо повече, ползите от движението се запазили, дори когато учените взели под внимание до каква степен участниците проявяват признаци на Алцхаймер или други заболявания на мозъка, свързани с деменцията.

Макар за момента да липсва лечение на болестта Алцхаймер, физическата активност би могла да смекчи ефекта и.

Не само движението е свързано с по-добри резултати в тестовете за разбиране и запомняне: екипът открил, че по-добрите моторни способности, измерени в задачи, определящи силата на захвата и скоростта на въртене на място, също имат превантивна функция върху когнитивните способности.

Предишно изследване доказа, че движението намалява риска от деменция и забавя упадъка в мисленето и паметта при възрастни пациенти.

Учените от новопроведеното изследване се фокусирали върху 454 възрастни, 191 от които с деменция, до смъртта им - на средна възраст от около 91.

Изследователите разгледали събрана информация от приблизително две години преди смъртта на доброволците, включително представянето им в 21 когнитивни теста, както и 7-дневна оценка на моторните им умения и физическата активност.

Резултатите доказали, че хората без деменция са демонстрирали по-високи нива на активност, в сравнение с хората, диагностицирани с болестта.

След като взел под внимание фактори като възраст, пол и образование, екипът открил, че и моторните умения и степента на физическа активност са поотделно свързани с мисленето и паметта, което означава, че имат по-силно въздействие заедно, отколкото самостоятелно.

Когато учените разгледали мозъците на участниците след смъртта им, открили, че тези с повече признаци на заболяването Алцхаймер, са се справили по-зле на тестовете за мислене и памет. Но сред тези, които били на еднакъв етап от заболяването, участниците с по-добри моторни способности или по-голяма физическа активност, се справили по-добре в когнитивните задачи. Същите ползи били наблюдавани и при други заболявания, свързани с деменцията, включително деменция с телца на Леви. В същото време не били наблюдавани признаци, че движението и моторните умения променят въздействието на самото заболяване върху способността за мислене и паметта.

Учените трябва да проведат по-нататъшни изследвания, за да разберат как и защо физическата активност и моторните умения имат превантивен ефект върху когнитивните способности, допринасящи за така наречения познавателен резерв.

Изследването не е взело под внимание активността на участниците на по-ранен етап от живота им, освен това не е ясно дали определен тип активност и с каква продължителност би се оказала най-полезна и дали влошените когнитивни способности не карат хората да се движат по-малко.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
28 яну 2020
Последни новини