Днес представят българо-турските културни връзки през погледа на земляка ни проф.Хюсеин Мевсим

Днес представят българо-турските културни връзки през погледа на земляка ни проф.Хюсеин Мевсим. В Пловдив ще се състои премиерата на най-новата му книга „Земя пределна”. Организатори са филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”; Българо-турския литературен клуб; Издателска къща „Жанет 45” и Радио Пловдив. Това съобщи за Кърджали бг вести координаторът Шенар Бахар.

 Представянето на книгата ще се състои от 18,00 до 19,00 ч. в Културния клуб на Радио Пловдив.

  Проф.д-р  Хюсеин Мевсим е роден в с.Козлево, обл.Кърджали. Завършва българска филология в ПУ”Паисий Хилендарски” през 1980 г. Две години по-късно заминава за Р Турция. В момента е професор доктор по българска литература в Анкарския университет. Автор е на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач на антологии и сборници.

За него д-р Младен Влашки пише: Свободната воля и инициатива са по силни от обстоятелствата. Това доказва творческия път на проф.д-р Хюсеин Мевсим.

  Самият професор отбелязва в уводните думи на книгата си: ”Да!Българи и турци, съседи или комшии, срещи и разминавания, вековно съжителство и мимолетно постоянство, привличания и оттласквания, сближавания и раздалечавания, колкото близки, толкова и непознати, дважди непознати, трижди повече непознати.”

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини