Мир в Сирия – „МИР“ в Турция

Историческата среща на президентите на Турция и Русия в Сочи от 22 октомври т.г. и подписаното между Ердоган и Путин двустранно споразумение от 10 точки възстановява мира, запазва политическото единство, териториалната цялост и суверенитет на Сирия катоцентър и главен стабилизиращ фактор в новия баланс на силите в арабския „машрек“ и Близкия Изток като цяло, в геостратегическия петоъгълник „Русия-Иран-Турция-Саудитска Арабия-САЩ“.

Подхранваните от САЩ по време на незаконното им военно присъствие в Сирия илюзии на кюрдските бунтовници за създаване на собствена държава на сирийска земя окончателно умряха. Което горещо се приветства и в Истанбул и в Дамаск. Съдбата на бившата кюрдска автономия в Сирия ще се решава отзадаващият се сирийски конституционен конгрес.

Операция „Извор на мира“ е голяма военна и политическа победа за Ердоган и Турция, която не само ускори налагането на мира в северна Сирия, но даде отговор на въпроса „Who is who?” (Кой – кой е?). Докато САЩ, като натовски„съюзник“, заплашваха Турция с унищожителни икономически санкции и даже с военно противодействие, Русия, като натовски противник, със свален самолет и убит посланик, й предложи военно сътрудничество и легитимност на военното й присъствие в Сирия чрез съвместно патрулиране на освободените от терористи кюрдски бази и територии, съвместни действия по завръщането на сирийските бежатци и съвместен мониторинг върху изпълнението на подписания в Сочи меморандум. Чувствате ли разликата?!

По своята продължителност и значение за Русия преговорният маратон в Сочи е съизмерим със съглашението по Украйна на нормандската четворка. До днес обаче, нито едно от подписаните след 16 часа преговори между Германия-Франция-Русия и Украйна споразумения от Минск не е изпълнено - не по вина на Русия. Обратно, подписаното вчера между Русия и Турция споразумение за мир в Сирия, вече донесе „МИР“ и в Турция.  От 1 януари 2020 г. на цялата територия на Турция ще бъдат валидни кредитните карти на руската платежна систима „МИР“, с което се очаква тазгодишният брой от 6 млн.  руските туристи в Турция ежегодно да нараства с 20 %.

За сравнение, при тазседмичното си посещение в Русия, министър Екатерина  Захариева – заради антируските си нападки по повод документалната изложба в Руския културен център в София по повод 75-тата годишнина от победата над фашизма, не можа да подпише отлаганото от 2017 г. културно споразумение с Русия, което се отразява и на стремително намаляващия поток на руски туристи към България.

Такива са фактите. И съпоставките.

Тончо Стоянов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини