Захариева горда от огромната разлика между България 2007 г. и България 2019 г.

България за първи път от 18-ия си доклад след 12 години получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии на ЕК. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева пред bTV по повод препоръката за отпадане на мониторинга от страна на Комисията.

Захариева поясни, че както Комисията е решила този доклад да бъде създаден за България и Румъния, така и тя трябва да реши дали той ще отпадне, въпреки че ще се вземе под внимание и позицията на Европейския парламент.

 

На въпрос дали след отпадането на този доклад ще се появи нов, който да следи случващото се у нас, външният министър подчерта, че в момента се обсъждат предложения за създаване на хоризонтален механизъм за върховенство на правото и правата на човека за всички 28 страни членки на ЕС.

България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички страни членки, категорична бе Захариева.

Според нея има огромна разлика между България през 2007 г. и България през 2019 г., но все още има какво да се върши. Тя напомни, че преди месец правителството е създало механизъм, който да продължи наблюдението на реформите, и посочи, че въпросните реформи се правят заради българските граждани. Хората трябва да чувстват удовлетворение от системата, за съжаление все още не го чувстват, посочи Захариева.

Относно решението на ЕК, че Хърватия е готова за Шенген, въпреки че е влязла в ЕС след нас, външният ни министър обясни, че България е получила същото решение още през 2011 г. Тя изтъкна, че според ЕК Шенген ще бъде по-силен с България, Румъния и Хърватия в него.

Захариева отказа да коментира избора на нов главен прокурор, но подчерта, че процедурата е по българската конституция.

Визитата си в Москва тя определи като конструктивна и посочи, че това е било първото посещение на български външен министър в Русия от 8 години насам. Според нея лапсусът на руския й колега Сергей Лавров, който нарече "Балкански поток" "Български поток" е бил симпатичен.

По думи на Захариева проектът дава сигурност на доставките за страната ни и гарантира запазването на транзита.

Тя посочи, че срокът за изпълнение на цялото трасе е 600 дни, така че догодина трябва да строежът да приключи. Работим за диверсификация и на трасетата, и на източниците, поясни Захариева.

Захариева заяви и че по време на визитата й е бил разрешен въпросът с българските имоти в Русия, тъй като страната ни е получила документа за безсрочно ползване на земята под посолския ни комплекс.

Външният ни министър коментира и риска от бежанска вълна заради действията на Турция в Сирия. Тя призна, че докато в Сирия има напрежение, има риск за цяла Европа, но увери, че на българската граница няма увеличение на натиска. Трябва да продължим да изпълняваме споразумението между ЕС и Турция от 2016 г., категорична бе Захариева.

За отлагането на решението на ЕС със Северна Македония за членство, външният ни министър посочи, че това е било груба грешка и подчерта, че България е казала силно "за" членството на западната ни съседка. Според нея не ние, а македонците трябва да се постараят повече за решаването на историческия въпрос.

Нашата история няма кой да ни я открадне, за тях е по-важно да направят оценка за миналото си, заяви Захариева.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Др
    дрън дрън ярина
    1 0
    11:55, 23 окт 2019
    Няма значение дали ще отпадне или не. Такъв механизам за наблюдение при новата комисия вече няма да има. Направо ще спират парите.Той от само себе си отпада с края на настоящия европейски парламент
Последни новини