Джеймс Камерън обеща военна подкрепа при изненадващо посещение в Украйна

Британският външен министър и бивш министър-председател Дейвид Камерън осъществи изненадващо посещение в Киев и Одеса и проведе срещи с украинския президент Володимир Зеленски, с украинския външен министър Дмитро Кулеба и с вицепремиера Олга Стефанишина, предаде Агенция „Франс прес“. Двамата са обсъдили доставките на жизненоважни артилерийски боеприпаси от западните съюзници, които са редуцирани от началото на войната между Израел и Хамас миналия месец.

Зеленски благодари на Камерън за визитата на фона на изместения фокус от Украйна върху боевете между армията на съюзника на САЩ Израел и „Хамас“. „Знаете, че сега светът не е фокусиран върху ситуацията на нашето бойно поле в Украйна и разделянето на фокуса наистина не помага“, каза той на Камерън във видео, разпространено от президентството.

Това е първото пътуване извън Обединеното кралство за Камерън като външен министър на Обединеното кралство след също толкова изненадващото му назначение в началото на седмица на мястото на Джеймс Клевърли. Обединеното кралство е верен и стратегически ключов съюзник на Украйна, откакто Русия постави началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

„Ние ще продължим да ви оказваме морална подкрепа, дипломатическа подкрепа, икономическа подкрепа, но преди всичко военна подкрепа, от която се нуждаете не само през тази и следващата година, но колкото и дълго да е необходимо“, заяви Камерън по време на среща със Зеленски. А в отделно изявление добави: „Русия смята, че може да изчака тази война и че Западът в крайна сметка ще насочи вниманието си другаде. Това не може да бъде по-далеч от истината."

Украйна вече вижда спад в доставките след началото на войната на Израел срещу „Хамас“, предизвикана от ислямистката групировка“, което отвлича вниманието на западните партньор и резултатът е че едни складове са празни, а на други е поставен „законов минимум“ на резерва, отбеляза Зеленски. Особено проблемно е забавянето на 155-милиметровите снаряди, които се използват широко на източния и южния фронт в Украйна.

Зеленски оцени срещата, чийто фокус бил върху оръжията за фронтовата линия, укрепване на въздушната отбрана и защита на хората и критичната инфраструктура, като добра. Пред репортер той каза, че Русия „натрупва“ ракети, за да обстрелва Украйна през зимните месеци, но украинската противовъздушна отбрана е „по-добра, отколкото бяхме миналата зима“.

Има все повече съобщения, че украинските сили са спечелили позиции на източния бряг на река Днепър в южната част на страната, което поражда надежди в Киев за значителен напредък към окупирания от Русия източен бряг на реката. Същевременно западните съюзници са загрижени, след като наскоро главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужний каза, че няма ясен знак за пробив на фронтовите линии.

Освен със Зеленски Камерън се е срещнал с украинския вицепремиер Олга Стефанишина, за да обсъди стремежите на Украйна да се присъедини към НАТО, и с колегата си Дмитро Кулеба, с когото са обсъдили въпроси, свързани с доставките на оръжие, производството на оръжие и морската сигурност в Черно море.

„Обединеното кралство има ясна позиция - че законното място на Украйна е в НАТО, и работи със съюзниците, за да улесни пътя към присъединяването на Украйна чрез премахване на необходимостта от план за действие за членство“, каза Камерън, цитиран от „Ройтерс“.

В коментари за медиите Зеленски приветства срещата на върха в Калифорния в сряда между китайския президент Си Цзинпин и президента на САЩ Джо Байдън, отбелязвайки, че преговорите между великите сили бяха „добри за нас“.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини