27 магистрати не са обявили влогове и имущество в чужбина. Преглед на печата

Проверки.

"24 часа":

27 магистрати не са обявили влогове и имущество в чужбина, Гешев няма нищо зад граница

27 съдии, прокурори и следователи не са обявили притежавани доходи и имущество в чужбина. Това стана ясно от съобщение на прокуратурата по повод компромат срещу кандидата за главен прокурор, пуснат по-рано днес. За Иван Гешев обаче проверката е показала, че няма банкови сметки и друго недекларирано имущество.

27-те магистрати и още 11 души от законодателната и изпълнителната власт не са декларирали имущество в чужбина, заради което в момента са проверявани от НАП.

На 13 май главният прокурор Сотир Цацаров поискал от шефа на ДАНС цялата информация относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от хора, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях, става ясно от съобщението на прокуратурата.

На 19 юли 2019 г. шефът на ДАНС му изпратил справката. В нея било посочено, че общо 11 лица, заемащи висши публични длъжности в законодателната и изпълнителната власт, притежават лично или чрез свързани или подставени лица банкови сметки, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност в чужбина. Както и участие в търговски дружества зад граница, включително в офшорни компании, които не са декларирани пред КПКОНПИ.

На 15 август шефът на ДАНС изпратил още една справка. Тя се отнасяла за магистратите, които имат банкови сметки и недвижими имоти в чужбина, но не са ги обявили пред Инспектората на ВСС. Те били общо 27 съдии, прокурори и следователи.

Разследване.

"Дума":

В Англия откриха 39 тела в камион от България

Камион с 39 тела е открит в Грайс, графство Есекс, Източна Англия, съобщи БиБиСи. Полицията смята, че камионът е от България и е влязъл в страната в събота пред Северен Уелс.

38 от телата са на възрастни, а едно е на тийнейджър. Британските власти работят по идентифицирането на телата.

Шофьорът, който е 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е задържан от полицията.

Местната полиция поясни, че жертвите са открити в индустриален парк "Уотърглейд" в град Грейс, който е на около 36 километра източно от Лондон.

Индустриалният комплекс е до кръстовище и се използва като паркинг за камиони, които пътуват на юг до пристанище Дувър и Английския канал, въпреки че не е ясно какъв е бил маршрутът на камиона.

Получен е сигнал от Спешна помощ малко преди 01,40 часа местно време тази сутрин, след като бил открит камион с жертви.

Андрю Маринър от полицията съобщи, че камионът е от България.

Съд.

"Сега":

Специализираната прокуратура дава на съд Миню Стайков

Специализираната прокуратура предаде на съд бизнесмена Миню Стайков, но не по първото му дело - за данъчни престъпления и пране на пари, за което беше задържан миналия септември, а по разследването за злоупотреба с евросредства. Заедно с него на съд отиват още 13 души, сред които и петима служители на Държавен фонд "Земеделие", предаде БНР.

Според обвинителния акт в престъпен сговор те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

В момента единствено Миню Стайков е в ареста. Останалите от групата са на свобода с парични гаранции в различен размер.

Във вторник от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество съобщиха за запорирано имущество на Стайков и девет свързани с него лица на стойност над 134 милиона лева.

Дискриминация.

"Монитор":

843 проверки за дискриминация само за 9 месеца

843 са образуваните преписки в Комисията за защита от дискриминация от началото на годината до момента, като за цялата 2018 г. са били 721 преписките за различни дискриминационни сигнали. Това съобщиха за "Монитор" от КЗД.

Постановените решения до октомври 2019-а са 521, а за цялата 2018 г. те са били 511. Самосезиранията за 2019 г. са също рекордни за институцията от нейното създаване досега - 600 на брой, коментират експерти от комисията. Според тях тази година се очертава рекордна и от гледна точка на постъпилите жалби и издадени решения за различен вид дискриминация.

Разнообразни са оплакванията до КЗД през годините, най-често са от различни сфери на обществения живот. Налице са такива за нееднакво отношение в здравеопазването, за дискриминация в областта на образованието, често има сигнали и за ограничаване на достъпа на хората до определени стоки и услуги, както и за недостъпни архитектурна среда и градски транспорт за хората с увреждания, коментират от комисията. Постъпват оплаквания за дискриминационна практика на държавни органи, която засяга откази за отпускане на социална помощ, а чести са и жалбите за прием на първокласници според експертите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини