16 °C

Задържани кандидати за изборите в Несебър, сред тях и кметът

Действията по задържане на кмета на Несебър са предприети във връзка не с участието, а с престъпления, свързани с изборните права на гражданите. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в предаването в предаването "Здравей, България" по NOVA.

"Тази операция и процесуално следствени действия бяха проведени в съботния ден под надзора на специализираната прокуратура, КОНПИ и МВР. В хода на тези мероприятия се установи, че част от лицата, срещу които бяха насочени действията, се ползваха с имунитет във връзка с предстоящите избори за местна власт. Така че от там беше задвижена процедура, при която главният прокурор направи искане до ЦИК да бъде свален този имунитет, за да бъдат продължени тези процесуално следствени действия. Вчера му разрешиха, в момента лицата се намират в Районно управление Несебър, при областна дирекция Бургас и се очаква тяхното конвоиране до столичното следствие", добави Маринов.

Той посочи, че конкретика по темата не може да даде, тъй като тече разследване. "Схемите са най-различни, това не е единственият случай, във вчерашния ден имахме поне 5-6 сигнала, които ние сме проверили. При някои от тях са проведени процесуално следствени действия под надзора на Окръжни прокуратури. Така че, наближавайки датата на изборите, тези сигнали зачестяват и наистина схемите са най-различни", обясни още вътрешният министър.

Маринов коментира изказване на левицата, че МВР ходи по сигнали и арестува само опозицията. "Всеки един сигнал при така създадената организация се докладва в прокуратурата и всички действия по преценка на остротата на сигнала се проверяват под надзора на прокуратурата. Постъпват сигнали, анонимни, от явни заявители, по отношение на всички участващи в изборите политическите сили и всеки сигнал е проверен", посочи още той. По думите му МВР никъде не са оглушали нито едно тяхно действие, то се огласява след интерес на медии или на обществото.

"Абсолютно всеки случай, не искам да назовавам имена, тъй като ще засегна някоя политическа сила, за всички, които участват в изборите по една или друга причина има пуснати сигнали и те са проверени. Там където има данни за престъпление са образувани досъдебни производства, но това е при всички избори до момента. Наближавайки датата на изборите тези сигнали, голяма част от тях злонамерени, но няма как да не бъдат проверени, защото ще попаднем в другата хипотеза да ни обвинят, че не е проверен. В тази предизборна кампания медиите се натъкнаха на много случаи не стоят много сериозно в предизборната ситуация", обясни Маринов.

Министърът на вътрешните работи коментира и сигналите за купуване на гласове, според които 600 000 души са готови да продадат гласа си.

"Факт е, че при всеки един избор има образувани досъдебни, има осъдени лица и от миналите наскоро евроизбори. Така че от другата страна ние реагираме на всеки един сигнал, но не разбирайте купуването на гласове като директна транзакция ето ти пари, гласувай или гласувай, ето ти парите. Има най-различни начини за купуване на вот, включително и такива, които трудно могат да се определят от коя страна са, дали са престъпление, или са начин на предизборна кампания", каза министърът.

Той заяви, че към момента не са постъпили сериозни сигнали за проява на някакъв вид насилие. "Имаме сигнали за евентуално съмнение за палежи свързани с конкуренция в предизборната надпревара, но това става въпрос за малките населени места, където хората се познават, конкурират се в живота по принцип. Но това трябва да се докаже, за да се обяви официално", допълни още Младен Маринов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
14 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
14 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
14 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
14 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
14 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
14 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
14 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
14 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
14 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
14 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
14 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
14 ное 2019
Последни новини