Нямам информация за тежки нарушения на изборите в София, обяви говорителят на ЦИК

Нямам информация за тежки нарушения, които биха могли да опорочат изборния процес в София или да са незаконосъобразни, каза днес по bTV говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Коментарът му беше по повод внесеното искане от Мая Манолова за касиране на изборите в столицата. На балотажа, проведен на 3 ноември, тя загуби от настоящия кмет Йорданка Фандъкова.

"Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова жалби и доказателства към тях са достатъчни за касирането на вота в София", уточни Андреев. Той каза, че в ЦИК нямат представа какви документи е представила тя, тъй като те се предават към съда от Общинската избирателна комисия.

Андреев обясни разминаванията на данните в някои от изборните протоколи с това, че при прехвърлянето на данните от черновата на оригиналния протокол, числата не са били правилно записани. Той поясни, че там, където има поправки в протокола, той би следвало да бъде подписан от членовете на Секционната избирателна комисия.

Говорителят на ЦИК заяви, че ако данните от действителните бюлетини бъдат обобщени, то процентът недействителни гласове не е толкова висок. Според Андреев има проблем с преференциите, тъй като или не са отчетени правилно, или са отбелязани грешно.

Той обясни, че ако членовете на ЦИК бъдат поканени от президента на разговор за изборите и Изборния кодекс, те ще се отзоват. Андреев обобщи, че организацията на местните избори е била на ниво.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини