37 венци бяха поднесени пред Паметника на Освободителите в памет на 10108 воини от Хасковския отряд

Изображение 1 от 5

    Тридесет и седем венци и десетки букети цветя бяха поднесени пред Паметника на освободителите в Градската градина на днешното тържество по случай Деня на Кърджали. На 8 октомври 1912 г.в 4,00 часа Хасковския отряд, в който влизат 10108 български воини превзема града край Арда. През 1928 г. е издигнат монумент в тяхна памет, а през 1978 г. е монтиран градския часовник, който изпърлнява патриотични мелодии. Датата на Освобождението е определена през 1928 за празник на Кърджали.
     По десетилетна традиция въпреки изборната кампания стотици кържалийци се събраха да почетат паметта на героите. Сред официалните лица бяха изпълняващата длъжността кмет инж.Катя Митовска, изпълняващата длъжността областен управител Севда Камбурова, народния представител Адлен Шефкед, директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, обществения посредник Расим Муса, енорийския свещеник отец Петър, зам.-районния мюфтия хаджи Насуф Насуф и др.
       В словото си инж.Катя Митовска отбеляза, че честването на Деня на Кърджали е мост от миналото към бъдещето. Хиляди воийници- освободители са останали безименни. Те са воювали за Кърджали,водени от дълбока обич към Отечеството. Затова и има издигнати монументи в знак на благодарност. Саможертвата на тези воини има смисъл само, ако се смятаме за техни потомци, отбеляза инж.Митовска. Тя посочи,че за това трябва да носим свободата в душите си. Свободата ни е извоювана от тях с цената на живота им. Това налага да се замислим за собствения си живот и неговия смисъл. Не трябва да забравяме, че едва ли има край в страната, в който хората да са минали през толкова изпитания, подчерта инж.Митовска.
      Кърджалийци получиха поздравителни адреси от президента на страната Румен Радев и от ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.
     Тържеството бе последвано от богата програма, поднесена от творците от Дома на културата.
    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини