15 °C

37 венци бяха поднесени пред Паметника на Освободителите в памет на 10108 воини от Хасковския отряд

Изображение 1 от 5

  Тридесет и седем венци и десетки букети цветя бяха поднесени пред Паметника на освободителите в Градската градина на днешното тържество по случай Деня на Кърджали. На 8 октомври 1912 г.в 4,00 часа Хасковския отряд, в който влизат 10108 български воини превзема града край Арда. През 1928 г. е издигнат монумент в тяхна памет, а през 1978 г. е монтиран градския часовник, който изпърлнява патриотични мелодии. Датата на Освобождението е определена през 1928 за празник на Кърджали.
   По десетилетна традиция въпреки изборната кампания стотици кържалийци се събраха да почетат паметта на героите. Сред официалните лица бяха изпълняващата длъжността кмет инж.Катя Митовска, изпълняващата длъжността областен управител Севда Камбурова, народния представител Адлен Шефкед, директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, обществения посредник Расим Муса, енорийския свещеник отец Петър, зам.-районния мюфтия хаджи Насуф Насуф и др.
     В словото си инж.Катя Митовска отбеляза, че честването на Деня на Кърджали е мост от миналото към бъдещето. Хиляди воийници- освободители са останали безименни. Те са воювали за Кърджали,водени от дълбока обич към Отечеството. Затова и има издигнати монументи в знак на благодарност. Саможертвата на тези воини има смисъл само, ако се смятаме за техни потомци, отбеляза инж.Митовска. Тя посочи,че за това трябва да носим свободата в душите си. Свободата ни е извоювана от тях с цената на живота им. Това налага да се замислим за собствения си живот и неговия смисъл. Не трябва да забравяме, че едва ли има край в страната, в който хората да са минали през толкова изпитания, подчерта инж.Митовска.
    Кърджалийци получиха поздравителни адреси от президента на страната Румен Радев и от ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.
   Тържеството бе последвано от богата програма, поднесена от творците от Дома на културата.
  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
  20 ное 2019
  Последни новини