9 °C

Две трети от кърджалийци вече са решили за кого да гласуват на местния вот, ще се повтори ли балотажа от преди 20 години?

Седмица преди важния вот за кмет на Община Кърджали повече от две трети от кърджалийци са решили за кого да дадат гласа си, сочи анкета на сайта Кърджали бг вести. 78,3% от респондентите сочат категорично, че са се спрели на своя фаворит за градоначалник. Колебаещите са 8,7 на сто. Толкова са и тези, които не са решили. Очаква се избирателната активност в Община Кърджали ще бъде много по-висока от средната за страната.

Големият въпрос, който стои пред избирателите е ще има ли балотаж и дали досегашният градоначалник инж. Хасан Азис ще бъде новия стар обитател на Белия кораб. Мнозина се връщат преди 20 години, когато кандидатът за втори мандат на ДПС Расим Муса загуби балотажа с претендента на СДС Румен Димитров.

Ще припомним, че преди 20 години СДС, която държеше централната власт, впрегна цялата държавна машина, за да спечели Кърджали. Тогавашният областен управител Пламен Иванов влезе в бастиона на Бастиона на Доган – Махалата. Румен Димитров победи с малко, но загубата бе болезнена за ДПС. На балотажа гласуваха 38 713 избиратели. От тях за победителя Румен Димитров дадоха гласа си 20 394 гласоподаватели, от които 18 838 жители на града. Расим Муса взе 18 894, от които 5256 в областния център. Ще припомним, че тогава 8206 гласа на БСП се преляха на втория тур за СДС след призива на лидера на социалистите Милко Багдасаров да се гласува по съвест.

Преди четири години кандидатът на ДПС инж. Хасан Азис взе на първи тур 18 229 гласа или 59,41% от гласовете. Претендентът за стола му Илия Илиев от ПП ГЕРБ получи 8343 гласа или 27, 19 % от гласовете. Ако се стигне до балотаж то кандидата на ГЕРБ Никола Чанев може да разчита на около 2500 червени гласа. Ще припомним, че преди четири години кандидатът на БСП Георги Кючуков получи 2440 бюлетини или 7,95%. Подкрепата на червените избиратели няма да е достатъчна на ГЕРБ, ако Хасан Азис успее да мобилизира електората си максимално. Пречка за това е кандидатурата на ДОСТ за кмет – Мехмед Ходжа. ДПС демонстрира сила в селата, но не и в града. Изключение прави Махалата. Не случайно председателят на партията Мустафа Карадайъ отиде на крака при местните жители. Активисти от Махалата се вричат, че на този вот 98% от гласоподавателите ще пуснат бюлетина за ДПС.

Съществува и още една въпросителна. Тя е свързана с очакваната висока избирателна активност. Тя ще доведе до по-пъстър Общински съвет. Не е изключено ДПС да загуби мнозинството си в него. А това ще усложни неимоверно задачата на бъдещия кмет, ако той е от редиците на Движението.

Георги Кулов

*Посочените резултати са въз основа на анкета, проведена сред читателите на сайта Kardjali.bgvesti.NET. Анкетата е изцяло инициатива на екипа на медията, не е представителна и не обхваща мнението на всички групи гласоподаватели.

  

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини