Две трети от кърджалийци вече са решили за кого да гласуват на местния вот, ще се повтори ли балотажа от преди 20 години?

Седмица преди важния вот за кмет на Община Кърджали повече от две трети от кърджалийци са решили за кого да дадат гласа си, сочи анкета на сайта Кърджали бг вести. 78,3% от респондентите сочат категорично, че са се спрели на своя фаворит за градоначалник. Колебаещите са 8,7 на сто. Толкова са и тези, които не са решили. Очаква се избирателната активност в Община Кърджали ще бъде много по-висока от средната за страната.

Големият въпрос, който стои пред избирателите е ще има ли балотаж и дали досегашният градоначалник инж. Хасан Азис ще бъде новия стар обитател на Белия кораб. Мнозина се връщат преди 20 години, когато кандидатът за втори мандат на ДПС Расим Муса загуби балотажа с претендента на СДС Румен Димитров.

Ще припомним, че преди 20 години СДС, която държеше централната власт, впрегна цялата държавна машина, за да спечели Кърджали. Тогавашният областен управител Пламен Иванов влезе в бастиона на Бастиона на Доган – Махалата. Румен Димитров победи с малко, но загубата бе болезнена за ДПС. На балотажа гласуваха 38 713 избиратели. От тях за победителя Румен Димитров дадоха гласа си 20 394 гласоподаватели, от които 18 838 жители на града. Расим Муса взе 18 894, от които 5256 в областния център. Ще припомним, че тогава 8206 гласа на БСП се преляха на втория тур за СДС след призива на лидера на социалистите Милко Багдасаров да се гласува по съвест.

Преди четири години кандидатът на ДПС инж. Хасан Азис взе на първи тур 18 229 гласа или 59,41% от гласовете. Претендентът за стола му Илия Илиев от ПП ГЕРБ получи 8343 гласа или 27, 19 % от гласовете. Ако се стигне до балотаж то кандидата на ГЕРБ Никола Чанев може да разчита на около 2500 червени гласа. Ще припомним, че преди четири години кандидатът на БСП Георги Кючуков получи 2440 бюлетини или 7,95%. Подкрепата на червените избиратели няма да е достатъчна на ГЕРБ, ако Хасан Азис успее да мобилизира електората си максимално. Пречка за това е кандидатурата на ДОСТ за кмет – Мехмед Ходжа. ДПС демонстрира сила в селата, но не и в града. Изключение прави Махалата. Не случайно председателят на партията Мустафа Карадайъ отиде на крака при местните жители. Активисти от Махалата се вричат, че на този вот 98% от гласоподавателите ще пуснат бюлетина за ДПС.

Съществува и още една въпросителна. Тя е свързана с очакваната висока избирателна активност. Тя ще доведе до по-пъстър Общински съвет. Не е изключено ДПС да загуби мнозинството си в него. А това ще усложни неимоверно задачата на бъдещия кмет, ако той е от редиците на Движението.

Георги Кулов

*Посочените резултати са въз основа на анкета, проведена сред читателите на сайта Kardjali.bgvesti.NET. Анкетата е изцяло инициатива на екипа на медията, не е представителна и не обхваща мнението на всички групи гласоподаватели.

  

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Още новини

Последни новини