Експертна среща в Свиленград заради нападения от вълци

Експерти ще помагат на стопаните от Свиленград да се справят със зачестилите нападения от вълци на стадата им.

От Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите организират работна среща в отговор на ескалиралото напоследък напрежение сред животновъдите поради щетите от хищниците. Една от причините за това е увеличаващата се популация на вълците в защитена зона „Сакар“ .

Има съмнения обаче, че някои от стопаните на селскостопански животни прибягват и до забранени методи за намаляване на вълчата популация, като залагане на отровни примамки, смятат експертите. А към това ги навеждал фактът, на значителна смяна на партньорите при повечето от двойките царски орли, гнездящи в района, която наблюдават напоследък. Според експертите това е вероятно да се случва заради отравяне на един от партньорите.

Две от десетте територии на царският орел в Сакар планина през тази година не са заети от двойки птици, което е особено притеснително.

В срещата, насрочена за 2-ри октомври,  са поканени за участие представители от полицията, митницата, прокуратурата, ОДБХ, БДЗП, РДГ, НПО, кметовете на общините в Свиленград и Тополовград, ловни сдружения и засегнати животновъди в района на защитената зона.

По време на срещата ще бъдат представени презентации, които ще засегнат актуални въпроси, касаещи законодателството, международния опит, контрола и съвместните действия за предотвратяване използването на отровни примамки.

В програмата са заложени и въпроси, които касаят изплащането на щети, нанесени от кафява мечка.

Последствията за хищните птици, вълците и мечките при използването на отровни примамки. 

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини