Приложения информират Facebook кога последно сте правили секс

Най-добрата ви приятелка може да не знае кога за последен път сте правили секс, но е възможно Facebook да знае.

Най-малко две приложения за проследяване на менструацията, Maya и MIA Fem, споделят интимни подробности за сексуалното здраве на потребителите с Facebook и други организации, сочи нов доклад на британският наблюдател Privacy International. За това съобщава The Washington Post.

В някои случаи тези подробности, които се записват самостоятелно от потребителите в приложението, включват кога потребителят последно е правил секс, вида на използваната контрацепция, настроението й и дали е овулирал.

Информацията била споделяна със социалната мрежа чрез Facebook Software Development Kit - продукт, който позволява на разработчиците да създават приложения за конкретни операционни системи, да проследяват анализи и да осигуряват приходи от своите приложения чрез рекламната мрежа на Facebook.

Privacy International установява, че Maya и MIA започват да споделят данни с Facebook, веднага след като потребител инсталира приложението на телефона си и го отвори, дори преди да установи правилата за поверителност.

Говорителят на Facebook Джо Осбърн заяви, че рекламодателите нямат достъп до чувствителната здравна информация, споделяна от тези приложения. В изявление той каза, че рекламната система на Facebook "не използва информация, събрана от активността на хората в други приложения или уебсайтове", когато рекламодателите избират целеви потребители по интерес.  Buzz Feed съобщи първи за скандала, като успя да получи уверения, че споделянето на интимни подробности със социалната мрежа ще бъде спряно от създателите на едното приложение, и яки зъби от създателите на другото. не се знае още колко подобни има.

Приложенията за проследяване на цикъла и бременността, като Maya и MIA, станаха популярни като забавни, приятелски спътници, които дават представа за често пъти неприятния свят на фертилността и бременността. Те могат да се използват и за проследяване на сексуалното здраве по-общо, за настроенията и други интимни данни. Но много приложения не се подчиняват на правилата, важащи за повечето здравни данни.

Това повдигна опасенията за поверителността, след като някои от приложенията бяха подложени на контрол като мощни инструменти за наблюдение на работодателите и здравните застрахователи, които агресивно настояват да събират повече данни за живота на работниците си от всякога под знамето на корпоративното благополучие.

Плюс това, изглежда, че данните могат да бъдат споделени по-широко, отколкото много потребители признават, отбелязва проучването на Privacy International.

В резултат на това много жени казват, че са разработили стратегии за използване на приложенията, без да разкриват цялата си най-чувствителна информация. Сред тези стратегии са използването на фалшиви имена, документиране само на отделни детайли и дори въвеждане на неправилни данни.

Дебора К. Пийл, психиатър и основател на НПО за защита на личните данни на пациентите, заяви, че хората очакват, че техните здравни данни ще бъдат защитени от същите закони, които защитават здравната им информация в лекарския кабинет, но много приложения не се придържат към тези правила.

"Повечето хора биха искали да вземат свои собствени решения за това, което се знае за техния сексуален живот, дали е споделен или не", каза Пийл. "В момента нямаме възможност да правим това."

Facebook сега иска от милионите си потребителите да ѝ доверяват все повече и по-чувствителна информация, отколкото когато и да е преди.

Миналата седмица компанията стартира Facebook Dating в Съединените щати, услуга за връзки, която предлага потенциални любовни субекти на потребителите въз основа на предпочитания, интереси и активност във Facebook.

През последните години Facebook попадна под обстрел заради множество скандали, включващи дезинформация, фалшиви акаунти и нарушения. Това включва разкритието за 2018 г. , че Facebook е разрешил на фирмата за политически консултации Cambridge Analytica да получи непозволен достъп до данните на милиони потребители. В този случай данните са събрани чрез приложение на трети страни.

В изявление на Facebook, включено в доклада, компанията заяви, че условията ѝ за ползване забраняват на разработчиците на приложения да споделят здравословни или чувствителни данни и че е в контакт с Maya и MIA да ги уведомяват за евентуално нарушение на тези условия.

Facebook също така каза, че макар да има системи за автоматично откриване и изтриване на информация като номера на социално осигуряване и пароли от информацията, споделяна от приложенията, компанията "търси начини да подобрим нашата система / продукти, за да открием и филтрираме повече видове потенциално чувствителни данни. "

Plackal Tech, която разработи Maya, в изявлението си пред Privacy International твърди, че ще премахне пакета за разработка на софтуер за Facebook от новата версия на своята услуга.

Няма публикуван отговор от Mobapp Development, компанията, която стои зад MIA.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини