Мюсюлмани се събраха на молебен в местността „Асар кая“

Мюсюлмани от селата на община Черноочене и наши изселници в Турция се събраха на традиционна молитва и в местността „Асар кая“ в землището на село Соколите. Молебенът се провежда под крепостта, в близост до вековен дъб и гроб на влиятелен мюсюлмански духовник. Молитвата беше отслужен от имама на Черноочене Шабан Мюслюм и ходжи от околните села. Организатор на проявата е местното джамийското настоятелство на село Соколите.

Религиозният ритуал започна с прочитане житието /Мевлюд/ на ислямския пророк Мохамед и продължи с песнопения и аети от Корана. На присъстващите беше раздаден традиционен курбан приготвен от местни майстори.

След молебена беше организиран търг, средствата от който ще бъдат използвани за организиране на молитвата през следващата година.

В местността „Асар кая“ се намира южно от чернооченското село Соколите, се намират останки от тракийска крепост и светилище. На стотина метра под върха се намира скален феномен – голяма канара с формата на огромна гъба, върху която има голям брой тракийски ниши с различна ориентировка. Скалата е с височина 8 метра и е наречена от местните жители „Биюк кая“. Има и самотно стърчащи канари с причудливи форми на хора, животни и птици. Мястото е изключително красиво със зашеметяваща панорамна гледка и привлича много туристи.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини