15 °C

110 изклани прасета по селата в Хасковско, предписания за 12 стопани

  110 са закланите доброволно дворни прасета през вчерашния ден в районите на 20 -километровите карантинни зони, обявени на територията на Хасковска област заради африканската чума по прасетата, която през последния месец плъзна в почти цялата страна.

  Екипите ветеринари от Агенцията по храните в Хасково обхождат къщите и разясняват на стопаните отговорността им за мерките, които централно са спуснати и трябва да се приложат за ограничаване на заразата у нас, за която няма ваксина и лечение.

  22 животни от обходените 12 стопанства не са заклани все още, констатира проверката. На тези стопани ще бъдат издадени предписания да го направят доброволно, изясни д-р Владимр Хърсев от БАБХ-Хасково.

  Все още в Хасковско не се е стигнало до крайната мярка за принудително колене на животните от т.нар. „заден двор“, които се намират на 20 километра от промишлената свинеферма край с Клокотница или от тези, които са от тип А или Б.

  Хората от Гарваново вече се опълчиха на глас.

  Категорично не са съгласни да колят-нито на доброволно, нито пък ще пуснат службите в дворовете си. И не се страхуват, че ще бъдат глобени, макар да смятат, че е неправилно. Недоумяват защо трябва да ликвидират здрави животни, още повече и че в Хасковска област няма ситуация на епизоотия.

  Гледаме прасетата със зърно, никой не използва комбинирани фуражи. Ако в града са свикнали да ядат боклуци и не им прави впечатление, то ние на село сме отгледани с чисто месо, казва кметът на Гарваново Иван Христов. Кметът обаче е сред първите заклали прасетата си доброволно. Нямало как на тази длъжност да върви срещу закона. Но обяснява, че в момента стоката е станала зян, защото прасетата още не били станали както трябва.

  „Ти срещу държавата скачала ли си ?“, разгневено с отговор отговаря на въпроса защо е ударил ножа на животните и Руси Русев. Младият мъж има чифлик край селото , който е кръстил „Змиярника“ и ябълкова градина.

  Сега фризерите, в които съхранява обикновено плодовете са пълни с месо. Пробите показали, че няма проблем-всичко е чисто.

  Асен Асенов от 35 години се занимава с отглеждането на прасета. Има становище за отглеждането на пет свине майки през миналата година от общината, поискал да регистрира животните, но не го приели. Опитал се да разработи малката свинеферма в двора на къщата си, която е на края на селото, по проект, но ударил на камък. Защото, според регламента, трябвало да увеличи броя на майките до осем след известно време, но пък нямал право да гледа толкова свине майки във ферма, която се намира на територията на населено място. Трябвало да смени дестинацията, но нямало къде другаде да позиционира фермата. Отрязали го  ветеринарите да регламентира животните си.  Сега го сочат го като свиневъд извън закона. Действително признава, че нерезът е животното в стопанството му, с което е в нарушение.

  Той е от тези, които отказват да колят. Още повече, че чака майките в свинефермата да  се опрасят. Човекът казва, че е взел всички предпазни мерки заразата да не стигне до неговото стопанство и показва-докато се стигне до мястото, в което отглежда прасетата, човек побелява. Дори и пътечката е посипана с хидратна вар. Преди чумата третирал всичко периодично, но от няколко седмици всеки ден хвърля от препарата, за да не се вкара или изкара зараза от фермата.

  Две прасета има в специално изграденото помещение в задния двор на къщата си и Ангел Аврамов. Едното от животните е около 60 килограма, другото е малко по-едричко. Той е от тези стопани в Гарваново, които категорично заявяват, че няма да заколят животните.

  „Циментирано им е, чисто е и има течаща вода, има канализация. Два пъти на ден ги мета, почиствам им. Три месеца с цвик съм ги гледал, храня ги с мой си фураж, не купен от тук от там. Хвърлям им тученица от време на време, имат прясна вода. Излизат само в двора, на вън -не. Това са прасета гледани с любов. Само панделки дето не съм им сложил. А тези три метра дувари кой може да ги прескочи, че да донесе зараза? “, казва мъжът. Знае, че подлежи на глоба, но казва: Ще я платя! А когато дойдат ветеринарите няма да ги пусна!

  В същото време кметът на селото е силно притеснен, че за тези, които колят все пак животните си, няма определено място къде да изхвърлят субпродуктите и свинската кожа, а това също е предпоставка за тръгването на зарази. „Властите най-напред мерките от там трябваше да ги започнат-с осигуряването на някакви кошове, например, само за тази цел“, смята селският управник.

  Кметовете по населени места са длъжни да определят и да регламентират чрез Бесейнова дирекция местата за изхвърляне на субпродуктите, категоричен е пък д-р Хърсев. Той цитира закона за ветеринарномедицинската дейност, според който край всяко населено място трябва да има определен парцел за такива цели.

  „Всяко година има епизоотия. Отдавна тези места трябва да са известни за населението. Издали сме предписания към общинските кметове, а те трябва да го направят към селските за определянето на териториите, в които това трябва да се случва чрез загробване.“

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (17)

  • 1
   Ма
   Мария
   52 -3
   17:17, 14 авг 2019
   240 заклани депутати! Доброволно!
  • 2
   Да
   дааам
   46 -2
   17:25, 14 авг 2019

   Има много свине в България за колене.В прасетата от задните дворове не са проблемите.Високо горе са проблемите и там трябва да се коли.Аз не можах да разбера и питам: Значи за да се запазят прасетата в големия комплекс на Клокотница всичко около тях трябва да се заколи?Дали правилно съм разбрал или нещо бъркам?Ако бъркам някъде ме поправете, но на мен ми се вижда странно това.Няма заболели прасета в Хасковско обаче всички малки производители трябва да си изколят прасетата за да останат само тези със свинефермата.Защо бе, от къде накъде?Къде е логиката, ще ми обясните ли?

   • Въ
    Възмутен
    19 -2
    22:12, 14 авг 2019
    Както се пее в една песен " ..за кокошка няма прошка, за милиони няма закони..".
    Този принцип продължава да е актуален все по-силно и се чудя как и кога ще му дойде краят.
  • 3
   Go
   Gost
   23 -3
   20:17, 14 авг 2019
   Нема ъ коля свинето. Точка. Ха да видим как са влиза в чужда собственост да търсиш свинета!
   • На
    направо ми се повръща
    2 -6
    11:28, 15 авг 2019
    само като го видя този със шкембето с космите и ме... Виж коментара
  • 4
   Ми
   Мина
   4 -30
   20:36, 14 авг 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Як
    яко шиба меко бара
    25 -4
    21:57, 14 авг 2019
    Мина а свирки правиш с таз уста дето лижеш задници. Аман от просто облъчени люде днес прасета утре доматите и краставици с колчетата .Ще внасяме 30 годишно свинско дълбоко отлежало в някой резерв и криви китайски краставици мутирали директно с два домата отзад
   • Ja
    Jack Bauer
    2 0
    13:11, 15 авг 2019
    мина - Руслан Мъйнов има една песен като за тебе. Чувствай се поздравена. ;)
  • 5
   Хк
   Хкгб
   3 -21
   22:14, 14 авг 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Еб
    ЕБАХБ
    19 -3
    22:58, 14 авг 2019
    Първо да започнем от теб.
    А?
  • 6
   Ан
   Анонимен
   0 -8
   23:11, 14 авг 2019
   Партетяки, Партетяки... От прасета.. Не ги мислете... Виж коментара
   • А
    А
    6 0
    09:16, 15 авг 2019
    Някакви лекарства взимаш ли ?
  • 7
   79
   7968079
   9 -3
   23:30, 14 авг 2019
   Сега Мутрите и Бейовете ще внесат Американско свинско на тройна цена
   и ще ви го продават гяури прости ......
   ...
   Както стана с Лафката - не можеш да си купиш тютюн ако не е от Незакониия син на Ромлянина Ахмет - Делян Свинчопейчевски :)))
   • Ja
    Jack Bauer
    0 0
    13:13, 15 авг 2019
    ахмед е ромлянин, ама всички потурнаци му лижете... Смешници.
  • 8
   от всички селяндури цитирани в тази така объркана... Виж коментара
   • Ех
    Еххх
    2 0
    16:50, 15 авг 2019
    Ти пък много знаеш,кой какво плаща и какво не!Еххх Българска злоба няма да се оправим докато има такива смешкикато теб,които не се поставят на мястото на тези хора.....
    А коментара поне да бяхте по грамотно го написала драга Г-жо.
  • 9
   Пр
   прасето Тиква
   4 0
   12:36, 15 авг 2019
   Защо въобще посещаваш сайта?
   Има много герберски/пеевски медии, които да четеш.

  Хороскоп за 18.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
  18 окт 2019
  Последни новини