Свиневъди: Не може с лека ръка да се убива един бизнес

Не може с лека ръка да се убива един бизнес. Това заяви д-р Димитрова от свинекомплекса в Голямо Враново, която настоява да се запазят 17 000 живи прасета, тъй като взетите проби не са отчели никакво наличие на вирус на Африканска чума по свинете.

Д-р Димитрова е категорична, че останалите животни могат да се подложат на надзор да се разбере има ли вирус или не. Тези животни могат да останат при нас, да се отгледат, категорична е тя. Всички проби са отрицателни, искат да умъртвят още 17 000 прасета.

Нито едно обезщетение не може да върне загубата. Този свинекомплекс съществува от 40 г., непрекъснато работи, каза д-р Димитрова. Тя определи като самоубийство унищожаването на всички животни и опита им да бъдат заменени с нови. 

Складовете на свинефермата са блокирани - блокирали са стоката в хладилниците, не се дава движение на готовата продукция, която има срок на производство.

"На някои от тях им изтече срокът на годност. Само в сушилнята имаме около 6 тона суровосушени продукти. Непрекъснато в нашия свинекомплекс има представители на БАБХ, поне двама. За никого не сме опасни", каза д-р Димитрова. 

В свинефермата на Голямо Враново са взети 1500 проби, всички от тях са отрицателни. "Нямаме смъртност, няма умрели прасета от африканска чума", заявиха от фермата.

От 30-ти юли са описани всички посещения на свинекомплекса. Влиза доктор, който проверява умрелите прасета, взема проба и я праща за изследване за африканска чума. Пробите са само от умрели прасета под контрол на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Нормално е да има смъртност в голям свинекомплекс. Тя се изчислява, има планова смъртност, поясниха от фермата. 

Припомняме, на 26 август беше открито ново огнище на чума в село Тръстеник, Русенско.

Заради заразата бяха умъртвени 80 000 прасета в Русенско.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки.

На 8 август стана ясно, че две диви прасета край Доспат са с положителна проба за чума.

Два дни по-рано стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

След това зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС за справяне с чумата.

Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която забрани лова в районите с африканска чума по свинете.

На среща с кметовете от област Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща свиневъдите да бъдат компенсирани с 300 лв. на двор, на което Корнелия Нинова заяви, че с 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини