Саудитска Арабия вдига мерника на Ердоган

Саудитска Арабия започна изпълнението на „стратегическия план“, предназначен да отслаби и впоследствие да отстрани турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Според Middle East Eye, който имал поверителен доклад за правителството на съседните Обединени Арабски Емирства, програмата е разработена, след като саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, когото изданието нарича фактически владетел на кралството, реши, че той също е " търпелив ”с Ердоган след убийството на опозиционния журналист Джамал Хашоги в Рияд в саудитското консулство в Истанбул.

В материала се отбелязва, че репресията срещу Хашоги предизвика международен отзвук в много отношения заради реакцията на Турция, призоваваща Саудитска Арабия да отговори. По-специално, ЦРУ и Сенатът на САЩ се съгласиха с констатациите на турското разузнаване, че бин Салман лично е участвал в трагедията.

В доклад, цитиран от Middle East Eye, се казва, че Ердоган "е отишъл твърде далеч" в кампанията си за дискредитиране на Саудитска Арабия и престолонаследника. В документа се посочва, че Турция не е допринесла съществено за разследването на убийствата, но вместо това допринесе за появата на „дезинформация“ в медиите, насочена към „изкривяване на образа на кралството и унищожаване на репутацията на престолонаследника“.

В резултат на това Рияд реши, че е време да "засили ответната реакция" и да отслаби влиянието на турския президент в региона. Според плана Саудитска Арабия възнамерява да използва всички възможни инструменти за усилен натиск върху правителството на Ердоган. На първо място, кралството постепенно ще спре да инвестира в турската икономика, ще намали туристическите потоци към страната и обема на вноса и най-важното - да сведе до минимум ролята на Турция в ислямските въпроси.

Рияд очаква Ердоган да премине към решаване на вътрешни проблеми и в крайна сметка да бъде свален от опозицията или да започне да прави грешки, преодолявайки криза след криза, която няма да остане незабелязана от медиите. Миналата седмица се появиха първите признаци, че Саудитска Арабия започва да изпълнява плана си: властите на кралството блокираха 80 турски камиона, превозващи текстилни продукти и химикали в пристанището на Дъб, и 300 контейнера с плодове и зеленчуци от Турция в пристанището на Джида.

Според турското министерство на туризма през първите шест месеца на 2019 г. броят на саудитските туристи, посещаващи страната, е намалял с 15%. Саудитска Арабия изпраща и други сигнали до официалната Анкара. Според Middle East Eye, като знак, че саудитското ръководство е разкъсало отношенията си с Реджеп Ердоган и започва да се отнася с него като с враг е фактът,че  крал Салман "без колебание" одобрява препоръката неговите  съветници  да не изпращат официална покана на срещата на върха на  Организация за ислямско сътрудничество в Мека до турския президент.

Турското правителство е наясно с опитите на престолонаследника на Саудитска Арабия да прекрати отношенията и да ги разкъса, поддържайки контакт директно с баща си, крал Салман. Според висш източник в Турция Ердоган наскоро обсъдил регионалните въпроси и блокирането на турски стоки със саудитския крал, а също поканил цялото семейство Салман, включително престолонаследника, в Турция.

Повече подробности: https://www.newsru.com/world/06aug2019/planerdogan.html
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини