Нов престолонаследник след рокади в Саудитска Арабия

Кралят на Саудитска Арабия Салман направи рокади в управляващата кралска фамилия, съобщава АП.

Той посочи 31-годишния си син Мохамед бин Салман за престолонаследник, поставяйки го твърдо като първи наследник на трона. Кралят премахна ръководителя на антитерористичните операции и фигура, която е добре известна на Вашингтон от кралската линия на наследниците.

С няколко кралски указа, съобщени от държавната агенция, монархът лиши принцип Мохамед бин Наиф, който беше гласен за наследник на трона, от титлата му на престолонаследник и от влиятелната позиция като вътрешен министър, отговарящ за сигурността.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман ръководи военното министерство и икономически съвет, който има задача да преустрои икономиката на страната. Той беше втори наследник на трона като заместник престолонаследник, макар че наблюдатели отдавна подозираха, че ще увеличи властта си по време на управлението на краля.

Младият принц беше малко познат сред саудитските граждани и в чужбина преди Салман да стане крал през януари 2015 г. Преди той отговаряше за кралския двор на баща си, докато Салман беше престолонаследник.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини