"Хуауей" представи своята "Хармония", която ще замени "Андроид"

Китайският технологичен гигант "Хуауей" (Huawei) представи своята собствена операционна система, която е наречена "Хармония" (Harmony OS). Това стана на конференция в азиатската страна. "Хармония" трябва да замени най-популярната операционна система "Андроид" (Android).

Разработената от "Хуауей" система е базирана на т.нар микроядро. Тя ще е съвместима със смартфони, таблети, лаптопи, смарт телевизори, смарт часовници и още редица устройства. Изкуственият интелект и допълнителната защита на данните са вградени на системно ниво, а бързината на реакцията е сред основните посочени приоритети.

За софтуерната разработка операционната система ще работи с някои от най-разпространените езици за програмиране, сред които C/C++ и Java. Експерти обаче предупреждават, че крайният потребител трудно ще може да премахва системни програми, които смята за безполезни.

Работата по новата операционна система е продължила около 2 години. От "Хуауей" са сигурни, че до един-два дни ще могат да я инсталират на устройствата си. Въпреки това за момента смартфоните им ще продължат да работят с "Андроид".

Разработването на операционната система се е ускорило в последните месеци заради икономическата война между САЩ и Китай. Собственикът на Google - Alphabet, обяви, че ще прекъсне някои връзки с "Хуауей", включително като ограничи достъпа на китайската компания за електроника до своята мобилна операционна система "Андроид".

Оттам телекомуникационни фирми от Япония, Великобритания и Тайван наред с други отказаха поръчките си за най-новите устройства на "Хуауей". Microsoft Corp. премахна продуктите на компанията от своя каталог Azure Stack, а британската ARM Holdings, сега собственост на SoftBank Group, каза, че ще изпълни заповедта да спре да доставя някои елементи, обект на патентни права, използвани при полупроводниците.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини