6 °C

Тръмп заплаши да заличи Иран

През последните дни конфликтът между САЩ и Иран опасно се изостри. В Туитър Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване. Техеран не отстъпва и подгрява напрежението.

В Туитър американският президент Доналд Тръмп отправи крайно остро предупреждение към иранското правителство: "Всяка атака на Иран срещу нещо американско ще бъде посрещната с огромна и съкрушителна сила. Съкрушителна сила в някои области ще означава заличаване.". Във въпросния туит Тръмп обвинява иранското ръководство, че е изгубило представа за реалността.

Преди това иранският президент Хасан Рохани беше окачествил обявените от Тръмп нови санкции срещу страната като "белег на умствена изостаналост".

В понеделник Тръмп обяви нови санкции срещу духовния водач на Иран аятолах Али Хаменей, както и срещу редица високопоставени командири от Революционната гвардия на Иран. Очаква се санкции да бъдат обявени и срещу иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Русия подава ръка на Иран

В края на миналата седмица напрежението между Иран и САЩ опасно се изостри. В четвъртък Иран отстреля един американски разузнавателен дрон. Техеран твърди, че той е навлязъл без разрешение във въздушното пространство на страната. Американските източници обаче са на мнение, че дронът е летял в международното въздушно пространство. След този инцидент САЩ подготвиха военен удар срещу Иран, който, по думите на президента Доналд Тръмп, е бил отменен от него в последната минута.

Същевременно Иран получи подкрепа от своя съюзник Русия. Руският съветник по въпросите на националната сигурност Николай Патрушев заяви, че съществуват доказателства, които подкрепят версията на Иран за инцидента с дрона. Той е получил тази информация от руското министерство на отбраната. Освен това той посочи, че Русия смята за неприемливи "опитите Техеран да бъде представян като основна заплаха за сигурността в региона".

Техеран няма да отстъпи

Конфликтът се подклажда допълнително от обявеното от Техеран намерение от 7 юли нататък да спре да изпълнява някои свои задължения по Международното атомно споразумение. Още на 8 май т.г. Иран обяви, че няма повече да се придържа към ограниченията за максимално допустимите количества на обогатяван уран и тежка вода. Техеран бил уморен от "безсрамието" на европейците, които постоянно натискали Иран да спазва атомното споразумение, без обаче сами да изпълняват своята част от задълженията си по него. Освен това в деня на първата годишнина от американския отказ от атомното споразумение президентът Рохани предупреди, че страната му ще предприеме допълнителни мерки, ако в срок от 60 дни останалите партньори по Споразумението не демонстрират желание за компромиси спрямо Иран.

Въпреки че САЩ напуснаха Международното атомно споразумение, Иран първоначално спазваше задълженията си по него, макар и това да му донесе очакваните икономически ползи. Останалите партньори по Споразумението - Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай - искат да спасят договореностите с Иран, но повечето международни фирми вече се изтеглиха от страната, поради опасения от американски санкции.

Опитите на европейците да създадат някакъв собствен финансов инструмент, чрез който да се осъществява търговията с Иран, засега остават безуспешни. С постепенното си оттегляне от Международното атомно споразумение Техеран сега увеличава натиска над европейците, за да ги принуди да се ангажират по-силно в полза на страната. Европейците - на свой ред - предупредиха Иран, че нарушаването на Споразумението няма да остане без последици. От утре (27 юни) Иран на практика ще превиши допустимите количества на обогатявания уран.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще осъществите своите намерения благодарение на упоритата си работа и желанието за успех. Ориентирате се чудесно в непредвидена ситуация и това ви предоставя несравнимо предимство пред конкурентите ви. Прекалено сериозно гледате на промените, направете живота си по-спокоен, освободете се от притесненията си.
09 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Покажете решимостта си да действате, без да изпадате в излишна паника. Събитията ще ви покажат вярната посока, няма да сте затруднени в избора си. Нещата ще се случват най-често такива, каквито ги предвиждате. Лидерските ви заложби ще се изявят, с което ще създадете мощна група около себе си.
09 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате провокации, които ще ви карат да се чувствате недооценени на работното място. Освободете се от тези си чувства и мислете за промените, които предстоят. Имайте търпение и вярвайте в успеха си. Скоро ще забележите, че предложенията ви се одобряват и ценят, но нека това не ви възгордява.
09 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Развитието на делата ви изисква повече съсредоточеност. Недопустимо е да проваляте вече договорени условия, само защото сте лично възпрепятствани. Бъдете прагматични и времето ви ще стигне за всичко. Снабдяването ви с нужната информация ще ви подтикне към по-голяма активност и ще подобрите финансовото си състояние.
09 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навлизате в благоприятен период за професионалното си развитие. Получавате възможността да покажете на какво сте способни и това ви отваря доста работа. Едва ли ще има от какво да сте недоволни, тъй като делата ви се развиват успешно, а ваша идея е радушно възприета от деловите ви партньори. Не се отказвайте от намеренията си, дори в началото да ви е трудно.
09 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не всичко, което сте планирали има шансове да се случи. Но вие не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Днес можете да си позволите някои дребни удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Стабилното ви финансово състояние ви го позволява. Ще получите покана за гостуване.
09 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Без да сте притискани от времето или някой друг, ще покажете умения и находчивост в изпълнение на поетите ангажименти. По-леко ще общувате с околните, ще се радвате на успехите им и ще споделяте намеренията им. Добрата ви форма – физическа и духовна ще ви позволи да постигнете напредък и в сфери, различни от професионалните ви интереси.
09 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
09 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще успеете да напреднете в професионалните си търсения. Успехите ви ще се увеличат, ако съчетаете усилията си с тези на хората, с които работите. Навлизате в период на финансов стабилитет. Макар, че желанията ви са големи, ще можете да си позволите не малко неща.
09 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се толерира работата в екип, от нея ще получите по-високи приходи. Ще ви се удава да организирате активността на много хора и да ги мотивирате да дадат най-доброто от себе си. Не пренебрегвайте вниманието, което ви се отделя от една интересна за вас личност. От това може да се получи сериозна връзка.
09 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
С позитивно отношение към въпросите на деня ще намерите по-бързо решение за тях. Бъдете открити и честни в отношенията си и не търсете на всяка цена лична изгода. Приемайте с чувство за хумор различното, без да изпадате в излишни откровения. Раздразнителността ви дистанцира околните, от което вие губите.
09 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С участието си във важно събитие, ще покажете отношението си към проблемите, които се обсъждат и начините за решаването им. Имате енергия да се преборите с много от несъвършенствата на другите, важно е да не се отказвате. Не крийте чувствата си към човека, който ви привлича. Тревожите се излишно за някого, нещата ще се подреждат добре за него.
09 дек 2019
Последни новини