САЩ: може ли Тръмп да стане президент, ако бъде осъден

За първи път в историята на САЩ бивш президент отговаря в съда по наказателно дело. Още три други се задават срещу Доналд Тръмп. Какво ще стане с кандидатурата му за президент, ако той трябва да влезе в затвора?

Напоследък той е чест посетител на съдебни зали: Доналд Тръмп, вероятният кандидат на Републиканската партия за президентските избори в САЩ през ноември 2024 г. През януари т.г. съдебно жури в Ню Йорк го задължи да плати милиони долари обезщетение на писателката Е. Джийн Карол заради това, че я е насилвал сексуално, а накрая дори я оклеветил. Делото беше гражданско, като Тръмп обжалва решението.

А сега той е на път да стане първият бивш президент на САЩ, съден по наказателни обвинения. В делото, което се гледа в нюйоркски съд от 15 април, трябва да стане ясно дали Тръмп си е откупил мълчание след извънбрачна сексуална връзка с порнозвезда, за да защити кампанията си за Белия дом през 2016 г.

Това е първият от четирите наказателни процеса, които предстоят на Тръмп - два са на щатско равнище, а другите два на федерално. В Джорджия под лупа попаднаха предполагаемите опити на Тръмп да заличи загубата си в този щат на президентските избори през 2020 г. В следващото дело го обвиняват, че съзнателно е прокарал лъжи за изборни измами през 2020 г., а в четвъртото - че незаконно е задържал поверителни правителствени документи, когато е напуснал Белия дом, което е нарушение на Закона за президентските архиви.

Какво ще означава за кандидатурата му евентуална присъда?

Без значение как ще приключи всяко от тези дела, Тръмп все още ще може да се кандидатира за президент. Конституцията на САЩ поставя само три изисквания за допустимост на лицата, които искат да заемат този пост: трябва да са родени като граждани на Съединените щати, да са на възраст поне 35 години и да са пребивавали в САЩ поне 14 години. Никъде не се казва, че осъден престъпник не може да се кандидатира или да стане президент.

Може ли Тръмп да бъде дисквалифициран по силата на 14-ата поправка?

Според нея хора, които „са участвали във въстание или бунт“, след като са положили клетва за вярност към Конституцията, не могат да заемат „каквато и да е длъжност, гражданска или военна, в Съединените американски щати“.

Противниците на Тръмп, които искат да го дисквалифицират по тази поправка, твърдят, че действията на тогавашния президент в навечерието на щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. всъщност се покриват с участие във въстание. Според тях лъжите на Тръмп, че демократите са откраднали изборната му победа, са насърчили екстремистката тълпа, която щурмува Капитолия в онзи ден.

В няколко щата вече се опитаха да отстранят Тръмп от първичните избори - тъкмо по силата на тази поправка. Но през март 2024 г. Върховният съд отхвърли един такъв опит в Колорадо, като заяви, че отделните щати нямат право да забраняват на отделни лица да се кандидатират за федерални длъжности. „Отговорността за прилагането на раздел 3 срещу лица, заемащи федерални длъжности и кандидати за такива длъжности, се носи от Конгреса“, пише Върховният съд в аргументацията на решението.

Доналд и Мелания Тръмп на излизане от избирателната секция, след като са гласували на междинните избори през ноември 2022 г.Снимка: Joe Raedle/Getty Images

Парламентът във Вашингтон обаче е разделен: републиканците имат мнозинство в Камарата на представителите, а демократите контролират  Сената, макар и само с един мандат повече. Така че изглежда малко вероятно Тръмп да бъде дисквалифициран по силата на 14-ата поправка.

Може ли Тръмп да гласува на изборите в САЩ, ако бъде осъден?

Вероятно не. Тръмп е регистриран като гласоподавател във Флорида, където осъдените за тежки престъпления са лишени от избирателни права.

„Повечето престъпници във Флорида възвръщат правото си на глас, след като излежат цялата присъда, включително изпитателния срок след предсрочното освобождаване – и след като си платят всички глоби и такси“, обяснява журналистката Маги Астор в „Ню Йорк Таймс“.

Но изпитателният срок на Тръмп вероятно няма да изтече навреме, за да може той да възстанови правото си на глас. Така че, ако бъде осъден, Доналд Тръмп все още може да се кандидатира за президент, но не и да гласува за себе си.

А ако Тръмп действително трябва да влезе в затвора?

Това вече никой не знае.

„Нямаме дори далечен и приблизителен прецедент на това, което се случва сега“, казва пред „Ню Йорк Таймс“ Ервин Чемерински, експерт по конституционно право в Калифорнийския университет в Бъркли. „Имаме са само предположения."

От правна гледна точка Тръмп ще има право да се кандидатира дори и зад решетките. Но, разбира се, да си президент и същевременно да лежиш в затвор усложнява сериозно държавното управление.

Маги Астор допуска, че в такава ситуация Тръмп може да поиска да го освободят от затвора, понеже лишаването от свобода му пречи да изпълнява конституционните си задължения като президент. Но да го кажем отново: нищо подобно не се е случвало в историята на САЩ, тъй че не може да се каже как биха могли да се развият нещата.

Ако бъде избран, Тръмп би могъл да прекрати делата срещу себе си или да се помилва?

Чисто теоретично Тръмп би могъл да остави присъдата си в сила, но да отложи изпълнението ѝ. Може дори да опита изцяло да се самопомилва, но всичко това би било пренавиване на президентските правомощия, чиято конституционосъобразност вероятно ще стигне до Върховния съд - където обаче консервативните съдии имат мнозинство от 6:3 гласа. И накрая: ако Тръмп спечели изборите през ноември, досегашният президент Джо Байдън може да го помилва, за да даде възможност на президента, избран от хората, да изпълнява задълженията си

Всичко това обаче се отнася само за федералните дела срещу Тръмп. То не важи нито за процеса в щата Ню Йорк, свързан с подкуп за мълчание, нито за делото за намеса в изборите в Джорджия - просто президентите нямат правомощия да помилват за присъди в отделните щати.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини