18 °C

Асоциацията на кабелните и комуникационните оператори: При платената телевизия има 30% сив сектор

На пазара на разпространение на платена телевизия сивият сектор е около 30%, алармират от Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО).

Асоциацията подкрепи промените в Закона за авторското право и сродните му права.

Ако съпротивата срещу текстовете продължава, тя по-скоро е израз на нежелание да бъдат постигнати реални резултати в посока конкурентен и прозрачен пазар, които биха довели до промени за нелоялните участници на пазара и биха сложили край на съществуващи порочни практики, посочват от БАККО.

Публикуваме пълния текст на становището на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори относно промените в ЗАПСП:

„Приетите изменения безспорно касаят основно телевизионните програми и всички субекти на авторското право, но считаме, че косвените ползи ще допринесат за намаляване на нелоялната конкуренция в сектора и изсветляване на пазара на разпространение на платена телевизия.

За БАККО, която обединява платформени оператори, поставени „на светло“ и спазващи законовите изисквания, измененията са важни и са крачка към нормализиране на пазара, на който има около 30% сив сектор. Считаме, че следните мерки ще имат значение в осъществяване на тази цел:

- Възможността за използване на съвременни технологични решения за осъществяване на дистанционен мониторинг върху телевизионните програми. Да пребориш с цифровото пиратство с аналогови мерки очевидно е неработещо и в този смисъл подкрепяме възможността за използване на нови технологични решения.

- Установяването на улеснена процедура по връчване на актовете за установяване на административни нарушения и на наказателните постановления по ЗАПСП -държавните и регулаторните органи имат възможност да оптимизират усилията си в изпълнение на функциите си, защото ненаказаността е плодотворната почва в която виреят нерегламентирани практики и оператори, които рушат конкурентността на пазара.

- Възможността, дадена на основния ни регулатор – КРС да използва и други данни за пазара на разпространение на Платена ТВ, което ще допълни усилията на регулатора за ежегодното представяне на цялостната и коректна визия за нашия пазар, неговото състояние и тенденции. От БАККО подкрепяме и допълнителните условия, приети от законодателя, в използването на референтни данни и проучвания от КРС и необходимостта те да отговарят на методика, съгласувана с Комисията.

Следва да отчетем и широките възможности за обсъждане на Законопроекта, които бяха предоставени и от Министерство на културата и от Правна комисия към НС, включително бе организирана работна група към Комисията. Разгледани и коментирани бяха всички мнения и опасения, възприети бяха изменения на първоначалния текст.

В този смисъл, ако съпротивата срещу текстовете продължава, тя по-скоро е израз на нежелание да бъдат постигнати реални резултати в посока конкурентен и прозрачен пазар, които биха довели до промени за нелоялните участници на пазара и биха сложили край на съществуващи порочни практики.

Говорейки за прозрачен и конкурентен пазар, не можем да не отчетем, че предприетите стъпки за изменение са само едната част от усилията. От БАККО нееднократно сме заявявали, че за да има успех поставената със законопроекта цел е необходимо заедно с мерките, насочени срещу нерегламентираното разпространение на телевизионни програми, да се предприемат и законодателни мерки, гарантиращи прозрачността и публичността на начина, по който телевизионните оператори формират размерите на възнагражденията за предоставяното от тях на кабелните, сателитните и другите платформени оператори правото да разпространяват съответните радио и телевизионни програми. Посоченото може да бъде постигнато чрез въвеждането на законово задължение за радио и телевизионните оператори да правят публично достъпни своите цени/тарифи за разпространение на програмите, върху които имат права. Подобна промяна в посока на прозрачност вече беше извършена със Закона за задължително депозиране на печатни произведения, с който медиите, включително електронните, бяха задължени да публикуват информация за източниците си на финансиране."

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
18 окт 2019
Последни новини