Предлагат законови промени за блокиране на достъпа до пиратски сайтове

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) и Асоциация "Българска книга" (АБК) искат промяна в Закона за авторското право и сродните му права, съобщава БАМП.

Промените целят да се запълни липсата на правна възможност за блокиране на достъп до сайтове, предлагащи защитено съдържание без уредени авторски и сродни права. За разлика от европейските си колеги, българските правоносители и до момента са лишени от правната възможност да поискат от интернет доставчици да ограничат или блокират, изцяло или отчасти, достъпа на потребителите до "пиратски" сайтове, които предлагат защитено съдържание без уредени авторски или сродни права, пише в съобщението на БАМП.

Законопроектът предвижда да може да се иска такова блокиране, без да е необходимо правоносителите да са потърсили преди това отговорност от директния нарушител - пиратски сайт, който в много случаи е неизвестен или пък е в друга юрисдикция. Също така се предвижда да не се търси вина или специфична отговорност от посредника - интернет доставчик, а от него се иска само да прекрати или ограничи достъпа до пиратския сайт. 

Законопроектът вече е изпратен, заедно с отворено писмо, до Министерство на културата, Комисията за култура и медии към Народното събрание и Комисията по конституционни и правни въпроси към Народното събрание.

В инициативата за промени в ЗАПСП се включиха Асоциация "Българска книга", Българска асоциация на музикалните продуценти, Асоциация на професионалните фотографи, Асоциация на филмовите продуценти, Българска музикална асоциация, МУЗИКАУТОР, ПЕН България, ПРОФОН, Съюз на българските писатели, Съюз на преводачите в България, ФИЛМАУТОР.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини